Министърът на здравеопазването Божидар Нанев доразви идеята си как да се повиши събираемостта на здравните вноски | webcafe.bg
newscafe

Лизинг и шофьорска книжка - ако не дължиш за здраве

Webcafe.bg
30.03.2010, 09:42 (обновена 30.03.2010, 10:57)
Божидар Нанев

Знае ли здравният министър д-р Божидар Нанев посоката на здравната реформа

Шофьорска книжка срещу платена здравна осигуровка - такава идея лансира по bTV преди дни министърът на здравеопазването Божидар Нанев, а днес вече разширява обхвата й в "Труд" - и имотни сделки и лизинг да се правят само срещу платени здравни вноски. 

Според него това е механизмът да се повиши събираемостта на здравните вноски в държавата. Нанев обаче не казва и дума как да се накарат нередовните фирми да издължат над 250 млн. лева от неплатени здравни осигуровки на служителите и работниците си. До момента не е ясно има ли глобен работодател за това, че не е платил вноските на хората си.

Така държавата създава неравнопоставеност между гражданите и фирмите. Освен че издава "индулгенция" на събирачите на осигуровки - служителите на НАП.

Ако подобно предложение все пак бъде облечено в законова форма, ще падне бързо в съда. На първо време може да се даде в Комисията по дискриминация, смятат юристи.

Мотивът му да обвърже задължителното плащане на здравна вноска с получаването на шофьорска книжка е, че се сменят много книжки, всеки шофьор е потенциален пациент, и за да си получи човек книжката, както се представя документ за платени данъци, така да се представи документ и за платени здравни осигуровки.

Броят на българите, които са с прекъснати здравноосигурителни права до 15 март, е 1.2 милиона души, докато през февруари са били 1,4 милиона по данни на НАП.

"Не виждам защо държавата трябва да осигурява, има си социално слаби, които наистина се нуждаят от помощ, не е необходимо държавата да помага на недобросъвестните", категоричен е министърът.

Освен социално слабите обаче държавата поема здравните вноски на деца до 18 години, студенти, както и на близо 150 000 военнослужещи, държавни служители, полицаи, магистрати. Не е ясно обаче дали се издължава напълно и редовно за тях от началото на тази година. 

Става ясно обаче, че здравният министър действително е решил предложението му да влезе в закон. "Тепърва ще обсъдим с колеги как законово да се запише изискването и какви промени в нормативните наредби трябва да направим", казва той пред "Труд".

Вече издадени шофьорски книжки нямало да се взимат при неплатени осигуровки.

По сметките на здравното министерство излиза, че издължаването на 800 000 неосигурени ще се равнява на над 1 млрд. лева годишно.

По думите на Божидар Нанев идеята е на здравната вноска да се даде тежест като на данъчната. След като за извършването на определена примерно търговска дейност трябвало да се предоставя удостоверение за платен данък, защо не и за издължени здравни осигуровки?(?!)

До дни Нанев и екипът му щели да обсъдят въвеждането на новото изискване и да го "облекат" в правна норма.

От МЗ обясниха, че задължението всеки да има европейска здравна карта, за да не го спрат на границата, ще отпадне.

Преди три години столичният общински съветник Георги Кадиев беше предложил общината да не оказва услуги на граждани, които не са си платили местните данъци и такси. Но не се възприе от останалите му колеги в СОС. 

Oще: божидар нанев  вноски  здравеопазване  шофьорска книжка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани