Полицията и вътрешният министър на най-одобрявани и харесвани от българите - за пореден път, сочи проучване на НЦИОМ | webcafe.bg
newscafe

МВР и Цветан Цветанов пак на върха на рейтинга

Webcafe.bg
28.09.2010, 16:00 (обновена 28.09.2010, 16:56)
цветан цветанов, бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Има за какво да са усмихнати Цветан Цветанов и Бойко Борисов - и двамата са първенците по харесване в държавата...

Полицията продължава да бъде най-одобряваната държавна институция, като от началото на годината досега трайно поддържа високо одобрение и ниско неодобрение. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ.

Изследването е проведено през септември.

68% от симпатизантите на ГЕРБ, както и 56% от привържениците на БСП, одобряват работата на полицията. Жителите на областните и на малките градове най-добре приемат свършеното от вътрешното ведомство. Дори сред столичаните, които са най-критични към работата на МВР, положителните оценки вземат връх над отрицателните.

Съответно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отново е на върха на общественото одобрение, от което не е слязъл кажи-речи от пролетта.

Съдът - на дъното на одобрението, прокуратурата - на пръст разстояние

От пролетта на 2010 г. досега съдът е институцията, която се ползва с най-малко обществено одобрение за работата си (14% одобрение и 63% неодобрение). Ниско остава и одобрението за работата на прокуратурата (17% одобрение и 56% неодобрение). Очакванията на хората за ефективно правосъдие и доказателствено издържани обвинения очевидно влияят върху оценките им.

Харизмата на Борисов леееко надолу

Премиерът Бойко Борисов е подкрепян от 59% от българите, с 2% по-малко в сравнение с юли. Той продължава да е най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева има високо и сравнимо с това на премиера одобрение (59%). 

Без промяна за ГЕРБ, БСП се отърсва...

Няма значима промяна в електоралните нагласи на българите през последните два месеца. ГЕРБ запазва позициите си на най-влиятелна партия с електорален дял от 35%, следвана от БСП - с 12%, ДПС - със 7%, "Атака" - с 4% и Синята коалиция - с 3.3%. 

През втората половина на септември съотношението между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП намалява от 3.5:1 (в края на май) до приблизително 3:1.

БСП излиза от кризата след най-тежките си изборни разочарования през 2009 г. и електоратът й се стабилизира на около 12%.

Забелязва се тенденция за известно изтегляне на симпатизантите на ГЕРБ от по-младите към по-високите възрастови групи. Традиционно добри остават позициите на управляващите сред жителите на градовете-областни центрове, както и сред хората със стандарт около и над средния. ГЕРБ успява да разшири влиянието си в селата.

Повече притеснени от властта на ГЕРБ

Въпреки известното разочарование от управлението на ГЕРБ, което заявяват около 1/5 от симпатизантите на партията, е несериозно да се говори за изчерпване на общественото доверие, посочват от НЦИОМ.

Както и досега, неблагополучията в управлението на ГЕРБ не наливат вода в мелницата на нито една друга партия. Половината от българите продължават да гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, а 35% изпитват по-скоро притеснения. Делът на хората, които изпитват притеснения от управлението на ГЕРБ, нараства със 17% за последната година.

Надежди към управлението на ГЕРБ по-често от останалите имат хората на възраст до 50 години, жителите на големите градове, образованите и заможните българи, както и избирателите, които не принадлежат към левия политическия спектър.

Цецо Цветанов е №1

Най-одобряваните министри, според общественото мнение, през втората половина на септември са: Цветан Цветанов (64%), Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%). Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици.

В сравнение с юли, има ръст в одобрението за работата на министрите Томислав Дончев (с 8%), Росен Плевнелиев (с 6%), Свилен Нейков (с 3%) и Сергей Игнатов (с 2%).

Министрите, които получават най-слаба обществена подкрепа за работата си през последните месеци са Анна-Мария Борисова (16% одобрение), Тотю Младенов (16% одобрение) и Нона Караджова (17% одобрение).

Макар и със значително по-високи дялове на одобрение, министрите, които губят най-много подкрепа за изминалите 2 месеца, са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10%) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12%).

Сред министрите, чието одобрение спада през последните два месеца, са още Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно 6% и 5% от рейтинга си.

Oще: бойко борисов  бсп  георги първанов  герб  мвр  нциом  прокуратура  рейтинг  съд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

6 Pafkata | 14.10.201019:11

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ДА ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКЪЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.07.2010, 16:36

5 Kanzler | 29.09.201014:57

Каква е пък тази Атака в таз класация бе , хахаха Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

4 Lara Croft | 29.09.201012:21

Квичете, вашта мама... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

3 Ateista | 29.09.201005:54

Aбе хора,вижте им кофите вместо глави бе...какви политици,какви глупости,тва са трактористи.
Само Тодор Живков и Димитър Пенев са по-прости от тез двамата големоглавите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 21:03

2 Kiril Iliev | 28.09.201021:04

Тоя народ е без бъдеще след като издига на пиедестал двама въздухари
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

1 scorpio | 28.09.201019:11

Да питаш НЦИОМ за електоралните нагласи е все едно да питаш Бин Ладен коя е най-правата вяра.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани