Докладите за готовността на България за Шенген пак не бяха одобрени | webcafe.bg
newscafe

Одобриха докладите на Румъния за готовност за Шенген - нашите не

Webcafe.bg 28.01.2011, 15:05 (обновена 29.01.2011, 12:13)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Докладите за готовността на България за Шенген пак не бяха одобрени

България изостана още повече от Румъния в стремежа си към Шенгенската зона, след като оценъчната група "Шевал" отложи приемането на двата технически доклада за нейната готовност, но одобри доклада на експертите си за готовността на Румъния.

Работната група към Европейския Съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, не е одобрила докладите от последните проверки у нас - за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници. Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен.

Това съобщи за БНР постоянният ни представител в Европейския Съюз Бойко Коцев. Той уточни, че е даден срок до 3-и февруари на страните-членки да поставят въпроси и да искат уточнения.

България ще трябва да отговори до 9-и февруари, като се очаква на 14-и докладите да бъдат окончателно приети и да стартира и парламентарната процедура по одобрението им.

Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен от работната група днес. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент.

Според ръководителят на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.

Говорителката на външно министерство Весела Чернева заяви пред "Сега", че правителството ще спази всички срокове за допълнителна информация, както и ангажимента си да изпълни техническите критерии до края на март. Групата "Шевал" трябва да одобри окончателните си доклади, за да бъдат пратени за обсъждане в Европарламента. Там следва да получат положителна оценка, за да бъдат върнати отново в Съвета на ЕС, където вече ще бъдат разгледани на високо равнище от вътрешните министри на ЕС. Те ще вземат политическо решение дали двете държави са годни да влязат в Шенгенската зона.

Oще: българия  доклади  румъния  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

1 Osyznat | 28.01.201118:53

Хайде Бойко, хайде Цецко! Напънете се докрай! Като не може България в Шенген, не позволявайте Румъния да влезе! Дайте всичко от себе си момчета!!! muhihihihi muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0