След референдум - имигрантска квота в Швейцария | webcafe.bg
newscafe

Антиевропейският вот победи в швейцарския референдум

Webcafe.bg
09.02.2014, 10:52 (обновена 09.02.2014, 21:32)
референдум швейцария

В Швейцария годишно пристигат 80 хиляди имигранти

В Швейцария победиха антиевропейските настроения - макар и с малко. На проведения днес референдум за въвеждане на квота за имигранти, 50.3 % от гласувалите подкрепиха идеята за ограничаване достъпа до страната. Допитването беше организирано от антиевропейската национално-консервативна Народна партия на Швейцария.

В следващите дни ще бъде интересна реакцията на страните членки на ЕС. Брюксел няма да приеме лесно ограничението на свободното движение и най-вероятно ще постави под въпрос привилегирования достъп на Швейцария до Европейското икономическо пространство (Швейцария не е член на ЕС).

Първата официална реакция от страна на Европейската комисия гласи, че тя съжалява, че "инициативата за въвеждане на квотни ограничения за имиграцията е била подкрепена от този вот. Това е срещу принципа за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария и ЕС ще проучи отраженията на днешното решение върху европейско-швейцарските отношния като цяло."

Вотът показа традиционните разделения за държавата - френско-говорящата чат гласува против квотата, германо-говорящите разделение, а италиано-говорящият кантон Натичино твърдо за квотата.

Около 23% от близо 8-те милиона швейцарци са чужденци. На година в страната пристигат нови 80 хиляди имигранти. Най-голяма е групата на италианците, на второ място са германците.
Заедно с този референдум, швейцарците отговарят и на два други въпроса - единият е за строеж и финансиране на железопътна инфраструктура, другият - за инициатива за финансиране на абортите.

През 2009 г. след референдум Швейцария вече реши, че до 2016 г. ще може да ограничава разрешителните за престой. От 1 януари 2014 г., за разлика от страните членки на Европейския съюз, Швейцария не отвори трудовия си пазар за българи и румънци.

Българите в Швейцария са около 3 хиляди души, но делът на българските авоари в швейцарската банкова система е много по-голям. Според обявена от министъра на финансите Петър Чобанов информация преди 10-на дни, НАП разполага със списък от 34 български граждани, които имат приходи от лихви в размер на 2,3 млн. швейцарски франка по сметките си в банки в Швейцария.

Oще: граница  допитване  народна партия на швейцария  национализъм  референдум  швейцария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 09.02.201412:38

Бре, как можахте да изцвъкате подобна глупост: "швейцарците ще имат доста ядове с ЕС"? Или е печатна грешка, защото вярното твърдение е: "ЕС ще имат доста ядове с швейцарците". Швейцария е оцелявала в много по смутни години, най-вече защото никога не е плащала данък обществено мнение и никога не се е водела по течението. Не ЕС й трябва на Швейцария, а тя на него...
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани