Еврокомисар иска да изпрати Франция в Европейския съд | webcafe.bg
newscafe

Еврокомисар иска да изпрати Франция в Европейския съд

Webcafe.bg
14.09.2010, 16:53 (обновена 15.09.2010, 15:15)
еврокомисари

В необичайно острото си изявление Рединг (вляво) подчерта, че никоя страна не може да разчита на специално отношение, когато залогът са ценностите и законите на Европейския съюз.

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу Франция за дискриминационно прилагане на директивата за свободно придвижване на хора. Това обяви комисарят по правосъдието Вивиан Рединг в специално изявление, по повод новите медийни разкрития, че Франция целенасочено изселва ромски имигранти.

Рединг припомни, че двама френски министри са дали официални политически уверения пред Еврокомисията, че действията на властите във Франция не са насочени към определена етническа група.

„Дълбоко съжалявам, че тези уверения се оказаха в противоречие с издаден от френското вътрешно министерство документ", каза Вивиан Рединг по повод изтеклото в медиите циркулярно писмо, в което на местните правоохранителни органи се препоръчва да премахват приоритетно ромски лагери. „Това не е дребно нарушение, това е позор", обобщи комисарят по правосъдието и основните права.

Вивиан Рединг е убедена, че най-много до две седмици Европейската комисия ще вземе решение по случая. Според Рединг няма друг избор освен наказателна процедура, която ще изпрати Франция в Европейския съд.

В необичайно острото си изявление тя подчерта, че никоя страна не може да разчита на специално отношение, когато залогът са ценностите и законите на Европейския съюз.

„Търпението ми се изчерпа", обяви комисар Вивиан Рединг. Тя добави, че дискриминацията на база на етнически произход е недопустимо за Европейския съюз.  „Мислех, че след Втората световна война в Европа никога вече няма да видим подобно нещо."

Франция - учудена

Франция заяви, че е учудена от заплахата на комисаря по правосъдието Вивиан Рединг за наказателна процедура срещу Париж заради експулсирането на роми. Говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро подчерта, че Франция не смята, че подобен вид декларации ще помогнат за подобряване на положението на ромите, „които са в основата на нашата загриженост".

Париж отхвърли категорично заплахата на Европейската комисия за предприемане на наказателни процедури срещу Франция и се обяви за спокоен диалог по въпроса за репатрирането на ромите.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш определи като неприемлива "заблудата" на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, която направи паралел между положението на ромите във Франция и по време на Втората световна война, предаде Франс прес.

"Заблуди от този род, към които тя се присъедини, не са приемливи. Търпението си има граници, не е това начинът да се разговаря с една световна сила", заяви Льолуш пред радио Ер Те Ел.

България ще коментира намеренията на ЕK, когато станат факт

Ще коментираме намеренията на еврокомисията за наказателна процедура срещу Франция, когато те станат факт, заяви за БНР говорителят на Министерството на външните работи.

Сравненията с други държави не би трябвало да бъдат фактор за членството ни в Шенген, допълни говорителят Весела Чернева по повод условието, поставено от френския премиер Франсоа Фийон към Румъния за интеграцията на ромите.

Според българските власти оценката на кандидатите за Шенген, която се очаква догодина, трябва да се прави по отделно, разграничавайки България от Румъния, стана ясно от говорителя на Външното министерство по повод намеците на Франция за вето заради ромския проблем в северната ни съседка.

Числеността на българските граждани, които се завръщат от Франция, е много по-малка отколкото на други страни-членки, така че за нашата страна очевидно става дума за една диференциация, нашият акцент е върху това да си свършим нашата работа, сравнения с други не би трябвало да бъдат фактор.

София няма претенции за некоректно отношение към българските роми

По повод целенасочената кампания срещу ромски лагери, за която се говори в разпространен документ на Френското вътрешно министерство, цитиран от пресата, Весела Чернева заяви, че София няма претенции за некоректно отношение към българските роми.

Министърът на европейските въпроси, както и вътрешният министър, се дистанцираха от тази вътрешна кореспонденция и обявиха, че не застават зад обобщаването на групите по етнически признак. От друга страна, имаме всички доказателства, че става дума за диференцирано отношение и наистина обсъждаме всеки случай по отделно и в този момент нямаме сведения за нито едно завръщане против волята на съответния български гражданин.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани