Още двама пребориха ХИВ | webcafe.bg
newscafe

Още двама пребориха ХИВ

Webcafe.bg
03.07.2013, 12:59 (обновена 03.07.2013, 18:14)
Спин

Трансплантация на костен мозък премахна ХИВ от двама дългогодишни носители на вируса... поне засега.

Двама ХИВ-позитивни вече не се лекуват, след трансплантация на костен мозък, която е изчистила вируса от телата им, съобщи Би Би Си. Единият вече четири месеца не приема медикаменти, без това да е довело до повторна поява на заразата.

Пациентите са били ХИВ-позитивни в продължение на цели 30 години. По различно време и двамата развили лимфом, който налагал трансплантация на костен мозък. Точно той е смятан от учените за едно от основните „скривалища" на вируса.

След трансплантацията, в кръвта и на двамата нямало ХИВ в продължение на години - съответно 2 и 4. В началото на тази година пациентите спрели да приемат специалните медикаменти и до момента вирусът не се е върнал.

На международна конференция медиците от болницата, където двамата са били лекувани, посочиха, че все пак е рано да се говори за излекувани от чумата на XX век - възможно е коварният вирус да се завърне във всеки един момент. Той се крие в човешкото ДНК и изгражда непробиваеми „резервоари" в тялото. Антиретровирусните медикаменти могат само временно да спрат неговото разпространение.

„Засега можем да кажем, че ако вирусът не се появи през първите година-две след спирането на лечението, то шансовете въобще да се появи отново са изключително малки", коментира д-р Тимъти Хенрих, който бърза да допълни, че е твърде рано да се говори за „лек".

Живот без ХИВ

„Берлинският пациент" Тимъти Браун е първият човек, излекуван от ХИВ. Той също беше подложен на трансплантация на костен мозък, но от рядък донор, който е устойчив на вируса. Смята се, че бебе отново от САЩ е било излекувано чрез масирана терапия с медикаменти веднага след раждането - преди ХИВ да се е „загнездил" в тялото на момиченцето.

За разлика от тях, двамата мъже са получил костен мозък от обикновен донор, което дава надежда на голям брой заразени с вируса, както и на близките им.

Oще: болест  лечение  спин  трансплантация на костен мозък  хив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани