Още двама пребориха ХИВ | webcafe.bg
newscafe

Още двама пребориха ХИВ

Webcafe.bg
03.07.2013, 12:59 (обновена 03.07.2013, 18:14)
Спин

Трансплантация на костен мозък премахна ХИВ от двама дългогодишни носители на вируса... поне засега.

Двама ХИВ-позитивни вече не се лекуват, след трансплантация на костен мозък, която е изчистила вируса от телата им, съобщи Би Би Си. Единият вече четири месеца не приема медикаменти, без това да е довело до повторна поява на заразата.

Пациентите са били ХИВ-позитивни в продължение на цели 30 години. По различно време и двамата развили лимфом, който налагал трансплантация на костен мозък. Точно той е смятан от учените за едно от основните „скривалища" на вируса.

След трансплантацията, в кръвта и на двамата нямало ХИВ в продължение на години - съответно 2 и 4. В началото на тази година пациентите спрели да приемат специалните медикаменти и до момента вирусът не се е върнал.

На международна конференция медиците от болницата, където двамата са били лекувани, посочиха, че все пак е рано да се говори за излекувани от чумата на XX век - възможно е коварният вирус да се завърне във всеки един момент. Той се крие в човешкото ДНК и изгражда непробиваеми „резервоари" в тялото. Антиретровирусните медикаменти могат само временно да спрат неговото разпространение.

„Засега можем да кажем, че ако вирусът не се появи през първите година-две след спирането на лечението, то шансовете въобще да се появи отново са изключително малки", коментира д-р Тимъти Хенрих, който бърза да допълни, че е твърде рано да се говори за „лек".

Живот без ХИВ

„Берлинският пациент" Тимъти Браун е първият човек, излекуван от ХИВ. Той също беше подложен на трансплантация на костен мозък, но от рядък донор, който е устойчив на вируса. Смята се, че бебе отново от САЩ е било излекувано чрез масирана терапия с медикаменти веднага след раждането - преди ХИВ да се е „загнездил" в тялото на момиченцето.

За разлика от тях, двамата мъже са получил костен мозък от обикновен донор, което дава надежда на голям брой заразени с вируса, както и на близките им.

Oще: болест  лечение  спин  трансплантация на костен мозък  хив 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани