ДКЕВР проверява енергодружествата и столичната "Топлофикация" | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР проверява енергодружествата и софийското парно

Webcafe.bg, по в.24 часа
06.01.2014, 13:21 (обновена 06.01.2014, 13:57)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

На 2 януари от ЧЕЗ обявиха, че ще съдят ДКЕВР. На 6 януари ДКЕВР започна да проверява ЧЕЗ.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна одит и проверки на електроразпределителните дружества и "Топлофикация София", съобщиха от регулатора. В официално съобщение ведомството мотивира решението си с множество сигнали от граждани и организации за нередности от страна на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО.

Проверки започват и в "ЕРП Златни пясъци" АД и "Топлофикация София" ЕАД. Одитираният период във всички дружества обхваща пет години и половина, считано от 01.07.2008 г. Одитите ще продължат четири месеца, като срокът може да бъде удължен въз основа на направените междинни констатации.

Акцията започва само 4 дни, след като говорителят на ЧЕЗ Барбара Пулпанова заяви пред чешката информационна агенция СТК, че компанията възнамерява да заведе дело срещу ДКЕВР заради решението й да намали цените на тока за домакинствата и индустрията.

„Цените на тока в България са чувсвителна политическа тема и бяха намалени на два пъти миналата година. А намесата на регулатора е поредната стъпка с обратен знак в енергийния сектор. Тя задълбочава дисбаланса и подрива доверието у инвеститора", посочи тогава Пулпанова.

Не е за сефте

В началото на 2013 година дейността на електроразпределителните дружества на територията на страната беше проверявана на няколко пъти от различни институции. Самата ДКЕВР извърши одит на дейността, свързан с високите сметки за електричество през февруари, довели до вълна от протести и падане на правителството.

В енергодружествата влязоха още прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверката на АДФИ откри, че и трите ЕРП-та са заобикаляли Закона за обществените поръчки, а от прокуратурата откриха пропуски в дейността на ДКЕВР и енергийното министерство, както и нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата.

Oще: дкевр  евн  енерго-про  ерп  одит  проверка  топлофикация  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани