ДКЕВР проверява енергодружествата и столичната "Топлофикация" | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР проверява енергодружествата и софийското парно

Webcafe.bg, по в.24 часа
06.01.2014, 13:21 (обновена 06.01.2014, 13:57)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

На 2 януари от ЧЕЗ обявиха, че ще съдят ДКЕВР. На 6 януари ДКЕВР започна да проверява ЧЕЗ.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна одит и проверки на електроразпределителните дружества и "Топлофикация София", съобщиха от регулатора. В официално съобщение ведомството мотивира решението си с множество сигнали от граждани и организации за нередности от страна на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО.

Проверки започват и в "ЕРП Златни пясъци" АД и "Топлофикация София" ЕАД. Одитираният период във всички дружества обхваща пет години и половина, считано от 01.07.2008 г. Одитите ще продължат четири месеца, като срокът може да бъде удължен въз основа на направените междинни констатации.

Акцията започва само 4 дни, след като говорителят на ЧЕЗ Барбара Пулпанова заяви пред чешката информационна агенция СТК, че компанията възнамерява да заведе дело срещу ДКЕВР заради решението й да намали цените на тока за домакинствата и индустрията.

„Цените на тока в България са чувсвителна политическа тема и бяха намалени на два пъти миналата година. А намесата на регулатора е поредната стъпка с обратен знак в енергийния сектор. Тя задълбочава дисбаланса и подрива доверието у инвеститора", посочи тогава Пулпанова.

Не е за сефте

В началото на 2013 година дейността на електроразпределителните дружества на територията на страната беше проверявана на няколко пъти от различни институции. Самата ДКЕВР извърши одит на дейността, свързан с високите сметки за електричество през февруари, довели до вълна от протести и падане на правителството.

В енергодружествата влязоха още прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверката на АДФИ откри, че и трите ЕРП-та са заобикаляли Закона за обществените поръчки, а от прокуратурата откриха пропуски в дейността на ДКЕВР и енергийното министерство, както и нарушения в Националната електрическа компания (НЕК) и ЕРП-тата.

Oще: дкевр  евн  енерго-про  ерп  одит  проверка  топлофикация  чез 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани