ООН: Чакат ни климатични аномалии | webcafe.bg
newscafe

ООН: Чакат ни климатични аномалии

Webcafe.bg
19.11.2011, 12:06 (обновена 19.11.2011, 15:12)
Цунами след 8,9 по Рихтер отнесе градове в северна Япония

Снимка: © Getty Images

В близкото бъдеще ще има чести засушавания и наводнения с разрушителни последици

Все по-голямо увеличение на климатичните аномалии прогнозира ООН. В близкото бъдеще ще има чести засушавания и наводнения с разрушителни последици.

Това са част от основните заключения в доклад, изготвен от Междуправителствената експертна група на ООН, изследвал климатичните промени през последния четвърт век, предава ИТАР-ТАСС.

Според анализа през 21-ви век устойчиво ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури, докато отрицателните стойности ще намалеят.

Сухите периоди също ще се увеличават, като трайността им ще бъде все по-голяма и през тези периоди ще бъдат регистрирани все по-високи температури, показва още докладът, разработван през последните две години от над 100 международни експерти.

Учените очакват в редица региони да нарасне максималната скорост на вятъра при тропически циклони, макар че средногодишният брой на самите циклони може да намалее или да остане на досегашното равнище.

През изследвания 25-годишен период бележат траен растеж общите щети, нанесени от стихийни бедствия на различни държави. Капризите на времето и климатичните катаклизми носят най-големи загуби на развиващите се страни.

Според учените някои от тези тенденции са обратими. Екипът изтъква, че е необходимо да се намалят емисиите на парникови газове и да се вземат други мерки за предотвратяване на глобално затопляне.

През април австралийски учени пък обявиха, че има връзка межди климатичните промени и движението на тектоничните плочи, което може да разкрие причината за големите земетресения. Тогава водещият изследовател Жямпиеро Яфалдано заяви, че учените отдавна знаят за влиянието на движението на тектоничните плочи върху климата. Неговото изследване е първото, което показва и обратна връзка.

Той все пак подчерта, че това не доказва връзка между глобалното затопляне и зачестяването на силните земетресения. Според колегите му съответните промени ще се развият за "милиони години".

Oще: аномалии  земетресения  климат  наводнения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 20.11.201112:53

Драги Генади,смятам да надживея твоята цивилизация.Причината е,че не се чувствам толкова цивилизован,колкото си ти.Не вярвам и на печатното божие слово,защото словото или е слово,или е печатно. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2011, 19:44

2 Генади Лазаров | 19.11.201114:20

Живеем в последните дни на човешката цивилизация! Редно е да си припомним думите изречени от Господ Исус за краят на света, записани в евангелието на Матей 24 глава. Също какво се очаква от нас като реакция и отговор: "Бойте се от Бога, и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди; и поклонете се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори." Откровение 14 глава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 19.11.201113:25

Какво ли още трябва да се случи,за да разберем,че бъдещето не зависи нито от държавите,нито от медиите или политическите им системи.Всичко зависи от природните закони и обединяването на световният интелект за тяхното овладяване.Казва се комунизъм.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани