US блокът на Козлодуй ще се строи от 2016 г. | webcafe.bg
newscafe

US блокът на Козлодуй ще се строи от 2016 г.

Webcafe.bg, по БГНЕС, bTV, Фокус и news.bg
17.01.2014, 12:36 (обновена 17.01.2014, 16:59)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

"Южен поток" зависи от еврокомисар Йотингер, смята Стойнев

Изграждането на Седми енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" да започне през 2016 г. - това желание изрази енергийният министър Драгомир Стойнев. Той подчерта, че преговорите по проекта продължават и ще са нужни около 6 месеца, преди сключване на акционерно споразумение, след което следва контракт.

По думите му на този етап и Български енергиен холдинг, и производителят на реактора „Уестингхаус" искат в рамките на следващите две години да се изяснят всички документи, да се получи съгласието на Европейската комисия и да започне самото изграждане на новите ядрени мощности.

Южен поток" зависи от еврокомисар Йотингер

„През тази година реално можем да започнем изграждането на "Южен поток", всичко зависи от начина, по който ще се споразумеят еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руския министър на енергетиката Александър Новак", подчерта Стойнев. Той коментира, че е възможно другите държави-членки да не успеят да постигнат същите условия, които „Газпром" е предложил на България.

„След изграждането на проекта "Южен поток" България ще плаща по-малко транзитни такси, а това може да доведе и до намаляването на цената на природния газ", отбеляза енергийният министър. Стойнев припомни, че в последните няколко тримесечия цените на газа не са били увеличавани и изрази надежда за в бъдеще да се постигне и споразумение за намаляване на цената на "синьото гориво".

„Освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ, проектът ще даде стимул на българската икономика. Създават се хиляди работни места, ще мине през най-бедния регион на Европа, именно Северозападна България. Очакванията са от хората, български фирми, българските кметове, колкото се може по-бързо да достигнем договореност. Трябва да имаме проект, който, наистина да спазва европейските правила”, заяви Стойнев.

Оптимизъм за въгледобива

Драгомир Стойнев направи всички тези коментари по време на подписването на договори за финансиране на енергийни проекти с висок приоритет чрез Международен фонд „Козлодуй".

15 млн. евро ще бъдат насочени към "Мини Марица изток", а там ще бъдат изразходвани за подмяна на три остарели и излезли от употреба амортизирани багера. Основната цел на тази модернизация е да се намалят разходите при добива на въглища, както и да се повиши сигурността на енергийните доставки. "Мини Марица изток" ще има възможността да закупи нови багери, което не се е случвало от далечната 1992 г.", похвали се министърът.

Той се похвали, че е успял да върне надеждата на българските миньори и в резултат са постигнати рекордни добиви на въглища между октомври и декември 2013 г. В резултат и „Мини Марица Изток" са отчели 3 млн. лева над прогнозните си приходи.

За всички от сърце

С пари от фонда ще заработи нов софтуер в Централното диспечерско управление на Енергийния системен оператор, а чрез 5 млн. евро във Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници местните власти ще избират частни компании, които да подобряват енергийната ефективност на обществените сгради.

С още 10.5 млн. евро 10 000 домакинства ще бъдат включени в газоразпределителната мрежа.

Oще: аец козлодуй  гюнтер йотингер  драгомир стойнев  енергетика  уестингхаус  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 17.01.201413:52

Че какви коментари да има, като в стотията просто се повтаря заглавието и след това се говори за друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

3 LaForce | 17.01.201413:46

"що толкова ще се бавят две години, цели! по реалистично е да почнем да плащаме на Уестигхаус със задна дата за честта да им тестваме технологиите... и е по-честно някак си! .. пък и на г-н министъра са му казали (вероятно една жена), че тоя реактор е еваси суперски много добрия и безопасния също... за кво да вади лицензи от българските органи, които спазват правилата на МААЕ, нали в америка не ги спазват..." а иначе сериозно, колкото по-бързо толкова по-добре!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 17.01.201413:40

Оооо, аз за "Белене" си имам готов коментар:

"Премиерси неволи"

По-бившият премиер изморено влезе в просторния си апартамент, с чувство на облекчение събу причиняващите мазоли официални обувки и нахлузи краката си в любимите си чехи – кученца. С бащинска обич прегърна изтичалите да го посрещнат две свои деца, целуна ги по русите главички, вдигна очи и се усмихна нежно на надничащата от кухнята съпруга:

- Имам малко работа, нали няма да ми се сърдите? После ще дойда да вечеряме.

Влезе в уютно обзаведения си в стил ‚Луи – 14-ти“ кабинет, небрежно метна сакото на облегалката на един стол, разкопча и второто копче на ризата си (първото по правило го носеше разкопчано, а и връзка не слагаше, защото много държеше да изглежда леко небрежен, бохем един вид, ама само малко… преди даже караше и мотор, но го сметна за прекалено, пък и опасничко си беше). Положи морно тяло на удобния диван и в тази си позиция лидерът на управляващата партия затвори очи, и се отдаде на тежки държавни мисли:

„Ей, няма оправия с тези завистници. Колкото и да се мъчи човек да им обясни, че това или онова е правилно за страната, все нещо напреки имат! Ти им обясняваш, че идва световна енергийна криза, те ти вадят някакви си разчети за цена на киловатчас. Скъпо било… Скъпо, ама след години хората ще ме благославят!“ В мечтите си, той се виждаше на гости на някоя баба в родопските села, дето още от вратата се втурва да му целува ръка:

-Жив да си чедо, че без теб щяхме да измрем от студ зимъска! – тя с благодарност поглежда трите електрически радиатора и печката „Раховец“ в стаята – Добре, че е електриката, иначе как щяхме да се топлим на село в планината!

От милата битова сцена, държавническата му мисъл полетя до Берлин, където той на световния конгрес за борба с енергийната криза, бащински потупва по рамото и успокоява г-жа Меркел:

-Аз като ви казвах да не си закривате АЕЦ-овете… Ама вие възобновяеми ще строите. Ей сега като настана световно безветрие…, а?

-Да, прав бяхте г-н Световен президент! – свежда тя виновно очи и си мисли за милионите чистокръвни арийци, греещи се като бруклински негри на запалени варели по улиците…

От там – отново на родна сцена той се виждаше, как с неприкрита скромност отказва преименуването на АЕЦ „Белене“ в АЕЦ „Сергей“ на двумилионен митинг-събор на БСП пред възобновения паметник на Бузлуджа…

„Защо всички са токова глупави и се занимават с някаква си енергийна ефективност, а не виждат задаващата се енергийна криза…“ бе последната му мисъл преди да се отнесе в лека дрямка след поредния изпълнен с трудна борба с човешката глупост и невежество ден…

Бившият премиер, също отнесен в тежки мисли изтегнат в хамака на двора на къщата си в Банкя, тежко подръпваше от пурата си и проклинаше завистниците, който само за да му отнемат заслуженото удоволствие от прерязването на лентата на първата завършена магистрала в страната, бяха платили на ЕРП-тата да вдигнат сметките преди година и така да предизвикат бунтове и безредици… А той вече виждаше и табелата на изхода на цариградско – голяма, сива с бял надпис „Бойково шосе“ и от страни малка снимка, само метър на два, как маха в позата на Йосиф Висарионович приемащ Парада на победата…

А после щеше да асфалтира цялата страна… Почти си представяше милионите тирове на ден сновящи от Азия към Европа и обратно, а българския народ изобщо нямаше да работи, щяха да се издържат само от транзитните такси… „Как може да са толкова недалновидни хората, не виждат ли, че като се разтопят ледниците от глобалното затопляне, като се вдигне нивото на световния океан, и залее пристанищата, какъв бум на автомобилния транспорт ще настане? И вместо да си пушат пурите в хамака, като мен, да искат да работят… – проблясна в главата му миг преди пурата да падне на моравата и той да се отнесе в тежката дрямка на неразбрания политически гений…

Настоящият премиер… Той всъщност е относително безвреден – скромно иска да докаже правотата на Марксистко-Ленинската икономическа теория за предимствата на плановата икономика и индустриализацията, и така да се запише, не само в учебниците по история на страната, но и в световната икономическа теория. Безвреден е, защото никой няма да му даде да се пробва. Шефа му иска да си издигне паметник приживе в средата на Дунав. И то не какъв да е паметник, безполезен като Айфеловата кула например, а полезен паметник, дето да дава светлина и топлина на народа.

Аз пък си пия спокойно питието и се радвам. Радвам се, че никой от тези не беше предвидил падането на метеорит на земята в близките години и не бе насочил бюджета на страната към ускорено изграждане на космическа програма, с последващо принудително изселване на населението в посока Марс… Можеше и по-зле да е, нали?"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

1 Шрайка | 17.01.201413:25

Гледам, няма коментари нещо...Що така? Не са спуснати опорните точки? Виж, ако темата беше Белене, то тогава веднага щяха да се появят апологети на тема ядрена енергетика.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани