И шефката на НСИ Ренета Инджова очаква уволнение | webcafe.bg
newscafe

И Ренета Инджова очаква уволнение

Webcafe.bg
26.03.2014, 12:39 (обновена 26.03.2014, 15:22)
Инджова

Снимка: © Sofia photo agency

НСИ извърши преброяването през 2011 г. под ръководството на Мариана Коцева

Шефката на националната статистика Ренета Инджова очаква да бъде отстранена от длъжност от властта, подобно на председателя на Сметната палата Валери Димитров. „Вече подготвят човек за поста ми", обяви Инджова пред Нова телевизия.

Поводът е, че ден по-рано доклад на НСИ откри грешки и сериозни пропуски в извършеното от него преброяване на населението и жилищния фонд от 2011 година. Това веднага породи интерпретации, че Инджова ще бъде премахната, въпреки че тогава НСИ се оглавяваше от Мариана Коцева.

Тя се оплака, че правителството е назначило двама нейни заместници, без да споменава имена, които основно я следят. „Те нищо не работят. Тези длъжности са създадени от закона така, че председателят да се превръща в политическа марионетка", каза Инджова.

По-късно заместниците на Инджова - Дияна Янчева и Сергей Цветански, отрекоха НСИ да е разпространил манипулирани данни, оплакаха се от "авторитарно управление" и заявиха, че докладът не е писан от експерти.

Инджова, както пише и на сайта на НСИ, обясни, че докладът е регулярен - и по европейски регламент България трябва да направи такава проверка, да я обобщи и да я внесе в Евростат, европейската статистическа служба. Инджова призна, че са допуснати много нарушения.

Оказа се, че броят на населението е завишен с около 200 000 души, включени в събраните 7 364 000 български граждани.

Инджова призова да бъде направена цялостна проверка на дейността на института, а не само на нейната работа, както да се направи реформа, която на превърне НСИ в самостоятелна агенция.

"На планински сбирки се взимат решения за определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска конкурси с участието на представители на "Евростат", заяви Инджова, визирайки последната среща на управляващите в Боровец.

"Не съм престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит вече беше направен в живота ми веднъж. Няма да позволя да излизам от този институт през задната врата", заяви Инджова.

През юли м.г. Инджова също обяви, че управляващите искат да я махнат от поста чрез донос срещу нея, за който е започнала проверка. Тогава в ефира на bTV тя поиска да бъде уволнен заместникът й Цветан Манов, когото била докладвала за множество нарушения.

„След 8 месеца проверки, вчера ми се даде заповед за удължаване на проверката с 8 дни. Какво очакват? Да консумирам нарушение? Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение", коментира сега шефката на НСИ.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани