Прилепите победиха "Непобедимите" | webcafe.bg
newscafe

Прилепите победиха "Непобедимите"

Webcafe.bg
29.11.2012, 12:07 (обновена 29.11.2012, 13:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

Непобедимите

Холивудските екшън герои бяха приветствани на най-високо държавно ниво

Снимките на холивудския екшън "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са извън закона, реши окончателно Върховният административен съд. Скандалът се развихри преди година, когато в известната пещера бяха открити десетки мъртви прилепи заради снимките на продукцията за 80 млн. долара.

Деветашката пещера, която е публична държавна собственост, е едно от трите най-значими местообитания на прилепи в Европа. Зимуващите колонии достигат до 60 000 индивида от 11 вида. Два от тях са включени в Червения списък на застрашените видове. 

Много колонии прилепи са били принудени заради шума да навлязат навътре в пещерата, на други сънят им е нарушен, стана ясно от проверката на експерти.

Според еколози решението на върховните съдии означава, че длъжностните лица от РИОСВ-Плевен, издали разрешение за снимките, трябва да бъдат наказани.

"Ако МОСВ откаже да направи това, ние отново ще повдигнем този въпрос пред съда", казва за Webcafe.bg Добромир Добринов от "Зелени Балкани", които отнесоха спорния казус пред Темида преди година.

За мегапродукцията у нас пристигна плеяда застаряващи холивудски лоши момчета, начело с Арнолд Щварценегер, Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтън, Чък Норис, Брус Уилис, Жан-Клон Ван Дам, Долф Лундгрен и други. След тях остана и стабилен мост в близост до Деветашката пещера - построен, за да бъде транспортирана цялата филмова техника.

"Това беше една голяма игра. От самото начало имаше измислена тактика, за да се заобиколи законът. Това беше обидно за нас като българи. До последно ще настояваме отговорните лица да бъдат наказани", заяви Добринов.

Основният проблем, твърди той, е в прокуратурата, която не е спряла снимките навреме, въпреки подадените сигнали, че се извършва престъпление - срещу защитени видове и защитени територии.

"Прокуратурата можеше да прати полиция, за да спрат снимките, но не го стори. Ако това беше станало, съдът щеше да се произнесе, а не сега решението да идва постфактум", казва Добринов.

Бездействието обяснява така: "Откъде такава смелост? Една районна прокуратура срещу Холивуд. Срам и резил за нас като българи".

ЕК също ще си каже думата

До Европейската комисия през цялото време са пращани сигнали и становища за скандалните снимки в Деветашката пещера. Не е спазен основният принцип на предпазливостта, който приема всеки подобен проект като вреден, докато окончателно не се докаже обратното.

В нашия случай нещата вървят точно в обратна посока.

Отговор ще има и от Брюксел, като работата на прокуратурата ще бъде подробно оценена. ЕК ще се произнесе и по цялостната процедура, и отражението, което снимачният процес е оказал върху околната среда.

На въпрос ще бъде ли наказана страната ни, Добромир Добринов отговори: "Нещата са на кантар".

Мостът - подарък или бреме

Другият спорен момент се крие в самото инвестиционно предложение, което иска "зелена светлина" за камерите. В крайна сметка се решава регионалната екоинспекция в Плевен да се заеме с разрешението за снимки, докато строежът на мост в близост до пещерата е поет от МОСВ.

Въпросното съоръжение, представено като дарение на Ловешката община, бе използвано от камионите на "Непобедимите".

От моста на практика няма смисъл, защото той позволява на автомобилите да стигат до непосредствена близост до пещерата и местообитанията на прилепите. Ето защо охраната е принудена да връща колите, твърди Добромир Добринов.

За законността на моста се кача съдебно решение от съда в Плевен към края на годината или началото на следващата.

До делото се стигна след жалба от сдружение "Зелени Балкани", оспорваща двата акта, с които РИОСВ-Плевен разреши заснемането на нашумялата холивудска продукция у нас.

Административният съд в Плевен реши, че актовете на издадени неправомерно. Оказа се, че снимките са се провели на места, които не са били предварително заявени, нарушавайки Закона за защитените територии.

Последва обжалване пред ВАС от страна на РИОСВ - Плевен и "Ню Бояна Вибурно" ЕООД, а върховните съдии потвърдиха решението на плевенските съдии.

От ВАС посочват, че снимките противоречат на режима на опазване на защитената територия, поради което съгласуването им от директора на РИОСВ - Плевен е незаконосъобразно.

Все пак екоинспекцията в Плевен състави акт на киноцентъра "Бояна" за премахването на растителността около Деветашката пещера заради снимките.

Oще: арнолд шварценегер  върховен административен съд  деветашка пещера  защитена територия  кино  непобедимите  придода  прилепи  силвестър сталоун 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани