От 1 юли 2011-а започва увеличаването на пенсионната възраст с три години за работещите първа и втора категория труд | webcafe.bg
newscafe

Речено-сторено: От 1 юли 2011 работим повече за пенсия

Webcafe.bg
20.07.2010, 15:10 (обновена 20.07.2010, 18:10)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че жените ще се пенсионират след 37 години работа, а мъжете - след 40 години...

От 1 юли 2011-а започва увеличаването на пенсионната възраст с три години за работещите първа и втора категория труд. Нарастването ще е плавно - с по 12 месеца в рамките на 4 години, съобщи днес социалният министър Тотю Младенов след заседание на тристранката. От 2012 г. ще се вдига и осигурителната вноска.

Социалният министър обяви, че жените ще се пенсионират след 37 години работа, а мъжете - след 40 години труд. Това ще стане чрез промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Синдикатите напуснаха обсъждането на пенсионната реформа в знак на протест срещу осигурителния стаж за пенсиониране с три години. Те заплашиха с протести наесен, ако промените бъдат приети. Заради несъгласието им Младенов съобщи, че правителството отлага с една седмица одобрението на промените в КСО.

Промяната означава, че тези хора отново ще могат да се пенсионират по-рано от останалите, но не с осем, а с пет години.

"Това са над 120 000 души - миньори, летци, металурзи, химици, които заслужават това заради условията, в които работят", каза министърът на труда. За военните и полицаите увеличаването на стажа с три години ще е от 1 юли 2011 г., както за всички работници от трета категория.

Представителите на КСНБ и КТ "Подкрепа" настояват пенсионната реформа да се направи последователно. "От това намаляване на осигуровките и оставяне на повече пари в бизнеса, както видяхте - той нито цъфна, нито върза", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Профсъюзните експерти смятат, че това, което предлага правителството, няма да доведе до стабилизация на НОИ, което е и една от целите на пенсионната реформа. Според тях  дестабилизирането на системата е заради непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска.

Синдикалистите настояват да се срещнат с премиера Бойко Борисов. "За мен основният фактор, който натиска да се взимат такива мерки е финансовият министър. Социалният министър просто няма друг избор", заяви Тренчев.

По думите му решенията на Симеон Дянков са в конфликт не само с мненията на синдикатите, а и с вижданията на цялото общество. Запитан дали не е време да се иска оставката на Дянков, Тренчев каза, че министър-председателят взима окончателните решения и носи отговорността за екипа си.

Междувременно работодателите също са недоволни от промените в КСО. Те настояват да отпадне правото на автоматично освобождаване на работника при постигане на изисквания стаж за пенсиониране или навършване на пенсионна възраст.

2/3 от българите искат да се пенсионират, щом съберат стажа

Огласено наскоро национално представително проучване на НЦИОМ показа, че 2/3 от работещите българи заявяват, че когато съберат необходимия брой точки и достигнат възрастта за пенсиониране, ще се пенсионират. Само 6% от анкетираните не биха излезли в пенсия - дори да отговарят на всички критерии.

26.5% все още не са решили дали биха продължили да работят и след покриване на необходимите условия за пенсия.

Готовност да се пенсионират веднага, щом отговорят на условията, изразяват "предимно онези, които търсят гаранция за сигурни доходи - жените, хората със средно и по-ниско образование, жителите на селата, бедните и представителите на малцинствата", пише в проучването на НЦИОМ.

Три са най-важните условия, при които трудово активните българи биха продължили да работят след навършване на пенсионна възраст - висока заплата (за 68 на сто от интервюираните), безопасни условия на труд (изискване, посочено от 45 процента), внасяне на осигуровки от работодателя, които да увеличат размера на пенсията (условие, поставяно от 38 на сто).

Ниските доходи от пенсия са аргумент за две трети от интервюираните да одобряват възможността пенсионерите да могат и да работят. Против тази възможност се обявяват 23%.

Интервюираните посочват няколко причини, поради които очакват да им е трудно да съберат необходимия осигурителен стаж за пенсия. 35% посочват перспективата за трайна безработица, 25% - факта, че вече са били дълго време без работа, а 17% - това, че са работили без осигуровки.

Всеки трети е сигурен, че ще успее да събере необходимия осигурителен стаж при пенсиониране. 26 процента очакват, че няма да са събрали необходимия им за пенсия осигурителен стаж, а 41 на сто не могат отсега да преценят дали ще успеят.

Най-често мъжете допускат, че ще успеят да съберат необходимия им осигурителен стаж. На същото мнение са високообразованите, хората на възраст между 40 и 60 г., заможните българи. Опасения, че може да не съберат необходимия им осигурителен стаж, изказват основно хора от малцинствата, нискообразовани и бедни хора.

43% твърдят, че за определен период са работили без осигуровки. 57 на сто от трудово активните българи посочват, че досега винаги са им внасяни необходимите осигуровки. Пропуски в осигуряването нямат високообразованите, жителите на малките градове и хората с висок стандарт на живот.

Oще: жени  кнсб  константин тренчев  кт подкрепа  мъже  пенсионна възраст  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани