Международният валутен фонд изрази загриженост от гласувания в Румъния Закон за промяна на плоския данък, който от 16% става 10% | webcafe.bg
newscafe

Румъния одобри 10% плосък данък - напук на МВФ

Webcafe.bg
25.11.2010, 14:58 (обновена 25.11.2010, 15:14)
сирене

Румънският Сенат намали ДДС на основните хранителни продукти на 5%

Международният валутен фонд изрази загриженост от гласувания в Румъния Закон за промяна на плоския данък, който от 16% става 10%, предаде БНР. Срещу решението на депутатите се обяви и правителството. Според Министерство на финансите новият размер на данъка ще направи нереално достигането на бюджетен дефицит от 4.4% за 2011-а, както беше договорено с международните финансови институции.

През 2009 г. Румъния сключи стенд-бай споразумение с МВФ и Европейската комисия за финансово подпомагане в размер на 20 млрд. евро. МВФ осигурява 13.6 милиарда евро от нея, Европейската комисия дава 5 милиарда евро, Световната банка  - 1 млрд. евро и други международни финансови институции осигуряват останалата сума.

Условие за отпусканите на траншове пари е Букурещ да съгласува всяка стъпка от икономическата си и финансова политика с мисията на МВФ и експерти на ЕК, които регулярно проверяват сметките на държавата-членка на ЕС. 

Сенатът, който се ръководи от бившия шеф на опозиционните социалдемократи Мирча Джоана, отказа да преразгледа и върнатия от президента Траян Бъсеску закон за намаляване на ДДС на основните хранителни стоки на 5% и необлагаемост на пенсиите под 500 евро месечно. 

Решенията на сенаторите ще се превърнат в закон, ако бъдат гласувани от камарата на депутатите, където управляващите имат мнозинство. Но именно там преди месец се прие намалението на ДДС на основните хранителни продукти, с което Министерският съвет отказа да се съобрази и така на практика  прекъсна диалога между законодателната и изпълнителната власт.

Ройтерс: България е привлякла до момента около 2500 компании от Румъния

България е привлякла до момента около 2500 компании от Румъния, става ясно от проучване на агенция Ройтерс, цитирано в румънския вестник "Адевърул".

Според публикацията "има няколко причини, поради които предприемачите биха предпочели да открият фирма в България: данъчното бреме е по-облекчено, бюрокрацията е по-малка, разходите за работна ръка са по-ниски. Същевременно цените на имотите и наемите са почти на половината на тези в Румъния, а минималният капитал за откриване на фирма е символичен: 1 евро.

България е финансово привлекателна, защото в момента има едни от най-ниските данъци върху печалбата в Европейския съюз - само 10%, а данъкът върху дивидентите е 5%. За сравнение в Румъния плоският данък е 16%, посочва представител на първата румънска адвокатска къща, открила свой офис в Русе.

Друго предимство за предприемачите е, че в България никоя фирма не дължи ДДС от момента на откриването си, а това става по-късно, и то само ако оборотът й надвиши около 25 хил. евро за последните 12 месеца.

Българското правителство обаче има лоши новини за румънските собственици на автомобили, които ги регистрират в България заради по-ниските такси, след като българският финансов министър Симеон Дянков съобщи, че от 2012 г. собствениците на стари автомобили с висока степен на замърсяване ще плащат много по-големи такси за регистрация. Над 100 хил. коли, регистрирани в България, се движат по пътищата на Румъния".

Е, от догодина данъчното заселване вероятно ще понамалее...

Oще: данък  ддс  мвф  мирча джоана  румъния  траян бъсеску 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани