20% от гласувалите за дадена партия ще могат да пренареждат листата с кандидат-депутати, написана от партийната централа | webcafe.bg
newscafe

Една пета от избирателите пренареждат депутатите

Webcafe.bg
04.11.2010, 14:36 (обновена 04.11.2010, 15:35)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Според шефката на комисията, подготвила изборния кодекс - Искра Фидосова, 20% е нормална бариера за пренареждане на депутатска листа

Една пета от гласувалите за дадена партия ще могат да пренареждат листата с кандидат-депутати, която партийната централа е подготвила. Това предвижда проектът за Избирателен кодекс, който ГЕРБ и "Атака" внесоха днес в деловодството на парламента.

Според примера, даден от шефката на комисията, подготвила проекта - Искра Фидосова, ако в областен център например за дадена листа са гласували 5000 души, 20 на сто са 1000 гласа. "Това са гласовете на две общини, ако има 10-11 общини". 

Нови правила за изборите бяха сред ключовите обещания на ГЕРБ, след като спечелиха изборите на 5 юли м.г. Предпоследното обещание беше, че ще е готов до края на лятната сесия, а последното - в началото на следващата година. 

В проекта е записан и 10% праг за т.нар. "преференциално гласуване" на изборите за Европейски парламент. На местните избори пренареждане няма да има.  Досега преференциален вот имаше само за изборите за европейски депутати, а прагът беше 15%.

С проекта се въвежда и регионален преброителен център - експериментално, като средство срещу купуването на гласове. Досега преброяването на гласовете се прави в секционни избирателни комисии.

Неправителствените организации настояваха от години за такава мярка, за да спре практиката да се купуват цели секции и по този начин да се манипулират протоколите от гласуването. За местните и президентските избори идната есен в една община ще бъде направен регионален център, където да се броят бюлетините.

Друга мярка срещу купуването на гласове е например изборът да се отбелязва само чрез зачеркване със знака "Х" - при това само със син химикал. Различните знаци на бюлетината или употреба на различни цветове са сред начините купувачите на гласове да контролират тези, чийто вот са купили.

Придружител в тъмната стаичка ще се пуска само след представяне на решение от Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Придружителите ще се записват в списък и ще могат да влизат с най-много двама избиратели. Причината за ограничението в бройката е, че имало случаи, когато цели села се явяват на гласуване с придружители...

1000 лева е санкцията, ако бюлетината се заснеме - например с мобилен телефон.

В избирателните списъци няма да има предварително вписани лични данни, например ЕГН-та, а те да се допълват в изборния ден, когато лицето отиде до урната. Няма да се дават и удостоверения за гласуване на друго място.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани