Лидерът на ДПС прибрал 1.5 млн. лева като консултант на 4 енергийни проекта | webcafe.bg
newscafe

Доган взел 1.5 млн. лева за "Цанков камък"

Webcafe.bg
21.03.2010, 09:42 (обновена 21.03.2010, 22:19)
Ахмед Доган 75x81

Снимка: © БГНЕС

Докторът по философия Ахмед Доган разбира и от енергетика

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Новината съобщи днес в. "Труд".

По-късно градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че в понеделник прокуратурата ще провери информацията, но на него публикацията му изглеждала достоверна.

Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов, бивш кадър на "Мултигруп". По силата на този документ лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.

Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1.950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката. Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1.5 млн. лева. Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на "Минстрой холдинг". Така според документите Данаил Тафров, бивш изп. директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова - 10 000 лева, Жулиета Христова - 7,5 хил. лева и Марияна Захариева - 7,5 хил. лева. За четиримата експерти общо Ахмед Доган заделя 50 хил. лева. Така от изплатената му сума остават 1,450 млн. лева.

"Минстрой холдинг" работи на "Цанков камък" като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма "Алпине Бау".

При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила повече от 2 пъти - от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за "Цанков камък" е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП "Париба" за проекта АЕЦ "Белене".

През май м.г. - в края на мандата на тройната коалиция, НЕК подписа споразумение с австрийските фирми "Алпине Бау" и ЕВН (собственик на Енергото в Югоизточна България) за включването им в проекта "Горна Арда". Изграждането на скъпо струващата каскада от три язовира и три ВЕЦ-а започна през 1999 г. по решение на правителството на Иван Костов.

Доган е бил мениджър на проучванията и за яз. "Тунджа". Анкара от години настоява за изграждането му на общата ни граница. България отказваше с мотива, че язовирът ще залее наши плодородни земи, а производството на ток ще става във ВЕЦ на турска територия.

"Гордеем се с всички инвестиционни проекти от нашия мандат - не само с "Цанков камък". Това са проекти за милиарди левове." Така депутатът от ДПС Алиосман Имамов отговори на упреците, че "обръчи на ДПС" са източвали пари по проекта за хидровъзела. Според Имамов, ако Борисов има информация за нарушения, е трябвало да я даде за проверка, вместо да сипе обвинения.

Oще: ахмед доган  дпс  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.