Рокади на върха на научния фонд | webcafe.bg
newscafe

Рокади на върха на научния фонд

Webcafe.bg
22.02.2013, 11:28 (обновена 23.02.2013, 13:14)
искат оставката на игнатов

Снимка: © Sofia Photo Agency

В края на 2012 г. учените се вдигнаха на протест срещу далаверите във ФНИ

След като бившият ректор на Медицински университет акад. Владимир Овчаров оглави Фонд „Научни изследвания", ръководството на изпълнителния съвет към структурата също се сдоби с нови ръководители. „Дневник" съобщава, че за председател е избран проф. Пламен Мишев, а за зам.-председател - проф. Анна-Мария Тотоманова.

По отношение на избора си, Акад. Овчаров коментира, че „винаги е лесно да те сложат министър на финансите на Швейцария, защото и да не правиш нищо, нищо няма да се развали, но тук нещата са много по-различни".

Той обясни, че първата работа на новото ръководство ще е да подготви нов правилник за работата на фонда и да назначи нови комисии, които да оценяват предложените проекти. "Трябва да се направи прозрачен регламент и ясни критерии как се класират проектите", посочи акад. Овчаров.

Според него досегашният е бил лошо замислен и изпълнен, без достатъчно време и административен капацитет. "Там има много работа и като се прибавят допълнителни лоши практики, става едно петно върху работата", каза още академикът.

Ще бъдат преразгледани много от проектите от последната конкурсна сесия. В това число влизат както отхвърлените, така и одобрените, за които в последствие са били установени нарушения от Инспектората към Министерски съвет.

Предстои ново оценяване и за други 22 проекта, одобрени по времето на министър Сергей Игнатов и в последствие отменени от приемника му акад. Стефан Воденичаров. Те са по направленията "Педагогика" и "Мултифункционални изследвания с приложение в повече от едно приоритетно направление".
Средствата по голяма част от проектите обаче вече са изплатени и не е ясно как могат да бъдат върнати. На 9 февруари акад. Воденичаров даже каза, че ще бъдат търсени нови 15 млн. лева.

Кой кой е?

Управителят на ФНИ Акад. Владимир Овчаров е лекар и в периода от 1999 г. до 2008 г. беше ректор на Медицинския университет в София. През 2010 г. се пенсионира, но продължава да преподава в МУ, както и в Софийския университет.

Председателят на изпълнителния съвет Проф. Пламен Мишев е икономист, ръководител на катедра "Икономика на природните ресурси" в УНСС. Между 2006 г. и 2012 г. той е бил и зам.-ректор на университета. Заместникът на Мишев проф. Анна-Мария Тотоманова е филолог, ръководител на катедрата по кирилометодиевистика в Софийския университет. Била е зам.-министър на образованието в кабинета на Иван Костов.

Как се стигна до рокадите?

На последната конкурсна сесия голяма част от държавните пари отидоха за проекти със спорна научна стойност, изготвени от хора, близки до Нов български университет и ръководството на фонда.

Тогавашният просветен министър Сергей Игнатов (бивш ректор на НБУ-бел.ред) до последно твърдеше, че няма нередности. След като Инспекторатът към Министерски съвет откри десетки нарушения във ФНИ, премиерът Борисов го уволни от правителството. Оставки подадоха и шефът на изпълнителния съвет Рангел Гюров, както и управителят на фонда Христо Петров.

Oще: анна-мария тотоманова  владимир овчаров  пламен мишев  фни  фонд научни изследвания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

1 yoda_science | 22.02.201313:20

Като Ректор не спазваше законите на страната, как ли ще е като водещ фонда.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани