Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предложи за обществено обсъждане нови домейни на кирилица | webcafe.bg
newscafe

Домейнът на кирилица ще е "българия","бгр", "бул" или "бя"

Webcafe.bg
27.05.2010, 12:35 (обновена 27.05.2010, 13:01)
компютър

От някои предложения на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ти идва да си счупиш компютъра

Нови четири варианта за български домейн на кирилица ще предложи за обществено обсъждане Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) след като Международната организация за Интернет имената и адресите ICANN отказа на България регистрация на символите "бг".

В новата анкета, която ще се публикува скоро на интернет страницата на МТИТС, българите ще могат да избират между символите "българия", "бгр", "бул" и "бя". Процедурата е необходима, понеже транспортното министерство трябва да докаже, че българският домейн на кирилица има широка обществена подкрепа, преди да заяви желание да го регистрира пред ICANN.

В първата анкета българите масово предпочетоха символите "бг" за български домейн на кирилица. Още тогава имаше индикации, че ще ни бъде отказана регистрация, но на никой не му се искаше, обясни зам.-министър Първан Русинов.

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г.

Проектът за домейни на кирилица среща много сериозна съпротива от специалисти в бранша, които смятат, че ползата от тях е хипотетична, докато вредата, особено от изолирането ни в световната мрежа, ще е съществена.

Досега единствено в Русия са тръгнали домейни на кирилица.

Oще: българия  домейни  кирилица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.