В Кърджали искат да дишат | webcafe.bg
newscafe

В Кърджали искат да дишат

Webcafe.bg
08.01.2012, 10:29 (обновена 08.01.2012, 11:28)
Валентин Захариев

Снимка: © БГНЕС

Собственикът на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев действа като в случая с "Кремиковци" - комините си пушат, държавата мърмори, хората дишат...

Майки протестираха в Кърджали срещу бездействието на държавните институции по проблема с обгазяванията на града, предаде БНР. Те са недоволни от системните превишения на нормите на серен двуокис, оловни аерозоли и прах.

Протестът е организиран от инициативния комитет "Искам да дишам".

Въпреки че от повече от половин година е спряно оловното производство в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, продължават да се регистрират нови обгазявания. Протестиращите посочиха, че районът е сред водещите у нас по дихателни заболявания и алергии.

Мажоритарен собственик на ОЦК-Кърджали е първият приватизатор на "Кремиковци" Валентин Захариев. Въпреки настояванията на предприятието да бъдат монтирани пречиствателни съоръжения, това не е направено.

През април м.г. Захариев поиска от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разрешение за още 18 наднормени обгазявания на Кърджали и региона. 

При допустими за една година 24 превишения на нормите през първите три месеца на 2011 г. металургичното предприятие вече е замърсило атмосферния въздух над областния център 25 пъти, сочат данните от автоматичната измервателна станция "Студен кладенец" към  РИОСВ- Хасково.

Заради тях и очакваните сериозни финансови санкции от Европейската комисия към държавата за нарушенията на частната фирма, министър Нона Караджова е била категорична, че вече са недопустими всякакви отстъпки по отношения обгазяванията на Кърджали.

Въпреки очевидното "несправяне" с екологичните норми и изисквания ОЦК продължава да работи, макар че бяха предприети съкращения. Параграф 22, като при "Кремиковци" - нито се монтират съоръжения, нито се затваря заводът.

Години наред

Проблемът със замърсяванията на въздуха в Кърджали са с давност от миналия век заради най-големия замърсител - Оловно-цинковия комбинат. В годините на социализма заводът работеше с пълен капацитет и мерки срещу това не се вземаха. Подготвиха се програми за изнасянето на завода на нова площадка далече от града, схеми за технологични решения за производство с минимални вредни емисии и т.н. Но всичко това остава само на хартия.

След 90-те години, когато ОЦК беше приватизиран по схемата РМД-приватизация, се направиха няколко формални опита. Един от тях беше поставянето на нов филтър на комина на завода, но така и не бяха обхванати газовете, които излизаха на ниските нива при открития способ на извличане на оловото. Но поставянето на филтъра беше поредното замазване на очите, че нещо се прави.

Oще: валентин захариев  деца  кърджали  майки  обгазявания  оцк 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани