Фалирал химически завод трови Варненското езеро | webcafe.bg
newscafe

Фалирал химически завод трови Варненското езеро

Webcafe.bg, по Дневник.bg и в.24 часа
26.11.2013, 10:34 (обновена 26.11.2013, 11:25)
Полимери

Снимка: © Impact Press Group

Базата на "Полимери" е химическа бомба

Държавен резерв от 6 тона солна киселина е изчезнал от фалиралото предприятие „Полимери" в Девня. Цистерните, в които се съхранявало опасното вещество, са били изпразнени, за да бъдат продадени за скрап. За това предупреди синдикът на „Полимери" Иван Балабанов.

По негова информация, цистерните са били компрометирани между 12 и 13 ноември тази година. Ясно личало, че солната киселина е изтекла в канализацията, а оттам - и във Варненското езеро. Балабанов посочи, че именно с продажбата на киселината трябвало да бъдат покрити исковете на кредиторите на дружеството.

Най-голям е дългът на "Полимери" АД към АЕЦ "Козлодуй" - 9 млн. лв. На второ място с 6 млн.лв. е държавата, а служителите на компанията чакат неполучени възнаграждения в размер на над 1 млн. лева.

Балабанов е изпратил сигнали до РПУ Девня и до РИОСВ, но до този момент не е получил отговор.

Бомба

Изтичането на солна киселина е само един от проблемите в базата на „Полимери", която Балабанов вече нарича „химическа бомба". Опасните вещества се разграбват, режат се тръби, метални кабели и друго оборудване, има и компрометирани цистерни.

"Алармирал съм, че в завода се посяга дори на складираните там около 3.2 хил. т. химикали като на три- и дихлоретан, които са изключително взривоопасни, казва Балабанов. През лятото 200 литра трихлороетан изтекоха от стара пробита цистерна и се наложи намеса на Гражданска защита.

Сега с разпореждане на областния управител на Варненска област трихлоретанът ще бъдат прехвърлени в нови, по-сигурни цистерни. За извозването му до специално депо за обезопасяване обаче били необходими около 1.5 млн. евро.

През юни 2013 г. при опит за кражба на спирателен кран стана теч на дихлороетан. Химическият отпадък е лесно възпламеним. Според синдика Балабанов, в изоставената тръбна инсталация на комплекса има още най-малко 200 тона от него.

"Количеството е достатъчно, за да вдигне във въздуха целия район, предупреждава Балабанов. И до момента обаче не съм получил отговор на въпросите си, как дихлоретанът може да бъде обезопасен", заяви той.

Кой е виновен

Иван Балабанов обвинява собственика на "Полимери" АД Николай Банев за опасното разграбване. Негови служители се подозират и за източването на цистерните със солна киселина.

Според синдика, кражбите са започнали още преди "Полимери" АД да бъде обявено в производство по несъстоятелност през декември м.г. Николай Банев е прехвърлил активи за над 53 млн. лв. във фирмата си "Полимери Инвест" АД.

Oще: варненско езеро  девня  завод  замърсяване  полимери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

2 Recycler | 26.11.201317:23

Казва му се скраП Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 26.11.201311:58

Бахти и бизнесмените имаме... Бесен
Скраб...изнесохме си държавата за скраб...
   

оценка

+0 -0