Великата китайска стена на Яйлата | webcafe.bg
newscafe

Великата китайска стена на Яйлата (снимки)

Webcafe.bg
10.05.2014, 17:13 (обновена 13.05.2014, 09:55)

1 от 6 снимки Назад Напред

камен бряг

Снимка: © Свободен Камен бряг

Ето така се реставрира крепостта на "Яйлата"

Реставрацията на стените на византийска казарма в археологическия резерват „Яйлата" придобива все по-китайски измерения.

На снимките, публикувани във Facebook групата „Свободен Камен бряг", се вижда как се изпълнява европейският проект за 2.2 милиона лева на общината в Каварна, носещ заглавието „Яйлата - античната врата на Добруджа".

Местната власт финансира проекта с 82 000 лева собствени средства, надявайки се да превърне Камен бряг и околността в популярна туристическа атракция.

Активисти за опазване на културно-историческото наследство обаче реагираха остро, защото на практика „Яйлата" е заплашена да се превърне в атракцион от уникален природен, исторически и археологически комплекс.

„Яйлата" е скален пещерен град със 101 жилища, чийто зародиш историците откриват в 5-тото хилядолетие преди Новата ера, а след това в исихастки манастирски комплекс, както и уникална природна територия от 300 дка в мрежата на НАТУРА 2000 и защитена зона „Калиакра".

Местни жители вече заснеха тежки машини и строителни дейности, които унищожават околната среда. Заедно със зелени организации, те протестираха на първата копка на кмета Цонко Цонев по проекта, тъй като няма оценка за въздействие върху околната среда. А той обеща скромно, че няма да има PVC дограма, тенекия и кич, както и че тежки машини в резервата няма да има.

Освен реставрация и „частична реинтеграция" на ранновизантийска крепост, ще се извърши и аварийно укрепване на Скална църква „Св. Св. Константин и Елена". Вече ви показвахме как входът на уникалната църква е укрепен с метална конструкция.

Oще: айла  айлата  каварна  камен бряг  резерват  строителство  тюленото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 12.05.201415:12

Варвари! Скалните жилища и останките от крепостта са на стотици/хиляди години! Сега разни човекоподобни искат да направят ремонт на жилищата на предците си. Очевидно за някои еволюцията е спяла в момента, в който са се опитали да мислят...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани