С година се отлага свързването на касовите апарати с НАП, но не и за аптеките | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ поряза аптеките, помилва търговците

Webcafe.bg
18.06.2011, 15:00 (обновена 18.06.2011, 15:09)
симеон дянков

Отлагането с година на свързането на касовите апарати на търговците по ДДС с НАП е да бъдат временно разтоварени в условията на криза, обясни министърът на финансите Симеон Дянков

Наредбата, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на НАП до септември, се отлага с една година. Новината съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на форум на Предприемачи ГЕРБ, организиран от Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел", съобщиха от пресцентъра на управляващата партия. 

По данни на финансовото ведомство - близо 300 000 обекта, поради затруднения, все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, както предвижда наредбата. Целта на отлагането е малкият и среден бизнес да бъдат временно разтоварени от тази мярка в условията на финансово-икономическа криза.

Преди близо месец шефът на НАП Красимир Стефанов точно се похвали, че изпълнители от поп фолка и естрадата вече ходели с касови апарати по участие. Те самите го отрекоха в същия ден... 

Според предприемачи "наредбата има своите предимства за изсветляване на бизнеса, определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнесът е притиснат от кризата и тази стъпка ще ни даде възможност да поемем глътка въздух, да се стабилизираме".

Отлагането на свързването между касовите апарати и НАП няма да важи единствено за аптеките. Фармацевтите остават задължени да свържат фискалните си апарати с компютърните системи на приходната администрация в определения срок. 

Задължението остава по изричното настояване на Асоциацията на българските аптеки.

Oще: аптеки  бизнес  герб  година  ддс  нап  отлагане  симеон дянков  търговци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани