България ще ръководи резервните сили в НАТО | webcafe.bg
newscafe

България ще ръководи резервните сили в НАТО

Webcafe.bg
11.08.2014, 19:07 (обновена 11.08.2014, 19:13)
нато

България поема ръководството на NRFC за две години

България пое за две години председателството на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО (National Reserve Forces Committee - NRFC).

Ръководството се предава на ротационен принцип за 2-годишен период, като досега за него отговаряше Франция. NRFC е обединен съюзнически комитет, който се състои от висши национални представители, отговорни за резервните сили на страните-членки на НАТО. Основен фокус в работата на NRFC е увеличаване на използването на резервните сили в операции на НАТО.

Страната ни пое председателството по време на лятната конференция на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО преди месец. До 2016 г. секретариатът ще бъде осигурен от състава на дирекция "Операции и подготовка".

NRFC има три основни задачи: да съветва Военния комитет на НАТО по въпросите на резерва, да работи за подобряване и усъвършенстване на подготовката на резервистите чрез предоставяне на форум за обмяна на информация за най-добрите практики и да поддържа контакт с останалите организации и асоциации с интерес към резерва. Комитетът е създаден през 1981 г., а официално е признат от Военния комитет на НАТО през 1996 г. Към 2014 г. в Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО участват 25 страни от НАТО и 6 страни - партньори.

Председателстващата страната-членка поема едновременно и президентството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите резервисти (CIOR) за същия период. CIOR е независима организация на доброволен принцип, представляваща интересите на офицерите от резерва от страните-членки на НАТО. В нея Република България е представлявана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Oще: българия  военни  военни сили  нато  резерв  ротационен принцип  ръководство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.10.2011, 04:20

1 viemel | 12.08.201403:40

Май сега е шанса на България да вземем да нагазим рашата и да си поговорим на тема неплатени авторски права за азбуката ни, да не забравим да уточним и въпросите за една затрита държава около волга, както и забити на кол между хиляди и много хиляди българи в дунавските ни земи, преди грубо 1000 години Усмивка
   

оценка

+0 -0