Без напрежение и без млади пенсионери в армията | webcafe.bg
newscafe

Без напрежение и без млади пенсионери в армията

Webcafe.bg 08.10.2012, 10:44 (обновена 08.10.2012, 11:31)
аню ангелов

Заплатите на военните се вдигат с поне 9%, но вече ще работят и след 50-тата си година

Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени с поне 9% от 1 януари догодина, заяви пред БНР министърът на отбраната Аню Ангелов. Ресурсът за повишението ще дойде от ограничаването на ранното пенсиониране в армията, стана ясно от изявлението му.

Ангелов посочи, че след повече от 30 срещи с премиера и министъра на финансите, е достигнато единодушно до решението. Той заяви, че в следващите дни ще се търсят резерви за достигане на увеличение от 10%, но под девет няма да падне.

Министърът на отбраната не призна, че от 3 години "нито лев не е раздаван повече на военните" и допълни, че със 7% ще бъдат увеличени доходите и на останалите служители в системата. Парите ще дойдат от икономии, които военното министерство ще преприеме.

Ангелов посочи, че чрез въвеждането на възраст за придобиване на право на пенсии ще се спестят 13 млн. лева. "Ранното пенсиониране на практика товари системата", посочи министърът и допълни, че ограничаването му е било поставено като въпрос и от МВФ.

Военният министър обясни, че с поставянето на пенсионна възраст за придобиване право на пенсия, равна на пределната възраст за служба във въоръжените сили за съответните звания, се поставя една възможност и офицерите, и сержантите да могат да напуснат армията и преди навършване на тази пенсионна възраст.

"Ако те са придобили 27 години стаж и от тях две трети са на военна служба, да могат да се пенсионират, когато станат на тези години - 52 и 54, дори и ако са напуснали през това време армията. Тази възможност се запазва, тя е равна на възможността на работещите, нарочно не казвам на служещите, от системата за сигурност във всички обществени сфери, на които трудът им се отчита за първа категория", обясни министър Ангелов.

Той увери, че "всички компенсации, които се полагат, включително до 20 заплати, се запазват". Ангелов заяви, че вече е провел разговори с военнослужещите: "В армията няма напрежение и това го показаха и резултатите от най-мащабното учение на сухопътните войски".

Ранното пенсиониране в армията вкара министъра в конфликт с част от военните, които искат то да се запази. През миналата седмица Аню Ангелов заяви в ефира на БНТ, че военнослужещите нямат право на синдикат и заплаши офицерската легия "Раковски" със съд.

Oще: аню ангелов  армия  заплати  пенсиониране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани