България заплашена да изгуби до 500 млн. евро от ЕС | webcafe.bg
newscafe

България заплашена да изгуби до 500 млн. евро от ЕС

Webcafe.bg, по БНР
11.10.2013, 15:28 (обновена 11.10.2013, 16:38)
Ивайло Калфин

Снимка: © Sofia photo agency

Според евродепутата Ивайло Калфин би трябвало да се приеме някакъв модел на "хуманитарни визи"

Между 300 и 500 млн. евро може да загуби България от еврофондовете до края на настоящия програмен период, предупреди евродепутатът Ивайло Калфин на дискусия "Как се отразиха парите от ЕС на българската икономика", организирана по негова инициатива".

Основните критични сектори са свързани с Програмата за развитие на селските райони, някои екологични проекти, особено във водния цикъл, и с "Конкурентоспособност".

"Чак след 2 години ще разберем за това, което е договорено, досега какво е изпълнено и какво не. Последната година се правят всякакви усилия да се спасят голяма част от тези средства. Това е пожарникарска работа в края на периода", заяви Калфин.

14.5 млрд. евро се очаква да получи страната ни за следващия програмен период 2014-2020 г., уточни още Ивайло Калфин. Той заяви, че България може да получи финансова помощ за бежанците, но тя няма да бъде голяма.

По думите му управляващите може да поискат от Евросъюза няколко неща във връзка с бежанския проблем.

"... Има около 500 млн. евро, които се пренасочват и голяма част от тях да отидат за хуманитарна помощ и да се подпомагат страните, съседни на Сирия. За мен е задължително ЕС да постави по-сериозно Спогодбата за реадмисия с Турция. Освен това, това, което би трябвало да се направи, е да се приеме някакъв модел, т.нар. "хуманитарни визи". Възможността бежанци, получили временен статут на бежанци по хуманитарни причини, да могат да пътуват, работят и живеят в целия ЕС. В момента това нещо не се случва така, а всяка страна обявява някакви квоти", заяви Калфин.

По-късно в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че се прави всичко необхоимо за запазване на сигурността в страната заради приема на бежанци.

В отговор на въпрос по време на парламентарния контрол Йовчев каза, че е създадена и организация за сигурността на живеещите в Столична община, където има бежански центрове.

Силовият вицепремиер заяви в пленарна зала, че няма нерегистрирани чужденци и че "със създадената организация с въвеждане на временен разпределителен център в Елхово до голяма степен минимизираме всички рискове".

В Елхово има медицински екипи, също и на ДАНС, които заедно с другите специални служби "изследват в тези места за настаняване да не попаднат хора, за които има съмнение, че принадлежат към терористични организации или са членове на екстремистки групи".

По думите на Йвочве разработен е вариант и за частични преградни съоръжения на границата. "Едно такова решение може да бъде взето от Народното събрание, с отчитане на абсолютно всички странични ефекти, до които може да доведе - ще отнеме много време, доста средства и не съм убеден, че по този начин ще съумеем да решим проблема с бежанците".

Той очаква в скоро време Брюксел да обяви конкретната сума, с която ще ни подпомогне.

Oще:   българия  еврофондове  ивайло калфин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани