КТ "Подкрепа" напуска тристранката | webcafe.bg
newscafe

КТ "Подкрепа" напуска тристранката

Webcafe.bg
15.11.2013, 20:06 (обновена 15.11.2013, 20:12)
Константин Тренчев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Д-р Константин Тренчев: Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата...

Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" се събра днес на извънредно заседание, на което реши синдикатът да излезе от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана, след като бе отчетено стигащото до крайност обществено напрежение в резултат на продължаващото вече пети месец недоволство от управлението и след като бяха изслушани представители на "Ранобудните студенти" и Протестна мрежа. Синдикалистите от "Подкрепа" разпространиха декларация във връзка с предприетото, в която се заявява, че Конфедеративният съвет:

1. Оттегля КТ "Подкрепа" от Националния съвет за тристранно сътрудничество поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото - бедност, безработица, трудови права, разпад в ключови системи (икономика, енергетика, здравеопазване), корупция, борба с монополите.

2. Упълномощава КТ "Подкрепа" да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество.

3. Настоява основните политически партии да се споразумеят в най-кратки срокове за дата за провеждане на избори за Велико народно събрание с единствена цел съставяне на нова Конституция. Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция.

4. Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница оставя беззащитно населението на останалата част от България.

5. Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме, че е дошло времето на автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт.

6. Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София.

Oще: внс  константин тренчев  конституция  кт подкрепа  напрежение  полиция  протести  синдикати  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.