"Лютеницата с хорото" взе евросертификат | webcafe.bg
newscafe

"Лютеницата с хорото" вече е гражданка на ЕС

Webcafe.bg
05.08.2013, 11:14 (обновена 05.08.2013, 13:04)
лютеница

Вкусът на нашето детство беше сертифициран от ЕС

"Лютеницата с хорото" е вторият български продукт със сертификат за специфично географско указание на пазара на ЕС. Европейската комисия е издала заповед "Лютеница Първомай" да може да се произвежда само от заводи и фабрики в района на града, съобщи "Труд". Поколения българи познават характерния етикет с играещи хоро танцьори.

"В края на март т.г. ЕК издаде заповедта, с която призна нашата лютеница, но досега не сме го обявявали официално, защото чакахме да получим всички документи. Тази лютеница се прави в нашия завод от 60-те години на миналия век и специфичното е, че я правим по технологията на нашите баби, адаптирана към условията на завода. Използваме само български домати и пиперки", потвърди и шефът на завода-производител Георги Банялиев.

Той допълни, че защитеният продукт може да се произвежда не само при него, но и в други местни фабрики, за които Агенцията по храните е потвърдила, че спазват технологията.

"Лютеницата ни се прави от пресни домати, които преди това се съхраняват в асептични танкове, помещение с вместимост 20 тона, което не допуска съприкосновение с въздух и гарантира отлично качество и свежест на зеленчука. Доматите се варят до сгъстяване и не се ползва никакво вносно пюре", добави Банялиев.

В защитената рецепта пред ЕК за "Лютеница Първомай" се допускат влагането на български домати и пипер, захар, олио, сол, черен пипер, кимион и под 1% нишесте.

Мес(т)ни вкусотии

За първи път през ноември 2011 г. страната ни защити "Горнооряховски суджук" също като продукт със специфично географско указание за района на Горна Оряховица. За момента той се произвежда от три фирми.

След над две години процедура ЕС одобри и редица български месни деликатеси, но като продукти с традиционно специфичен характер. Те могат да се произвеждат само в България. Признанието получиха филе "Елена", луканките "Смядовска специална", "Търновска", "Троянска" и "Чумерна". Признанието на ЕС получиха и обикновената и кайзерована пастърма, както и врат "Тракия" и роле "Трапезица".

Родните продукти бяха защитени от сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което влизат 34 фирми. Наскоро от земеделското министерство съобщиха, че италианската фирма "Кю Чертификациони" със седалище в град Сиена ще одитира всички предприятия.

Без примеси

За храните, носещи логото на ЕС за продукти с традиционен характер, са абсолютно забранени соята и синтетичните подобрители. Например панагюрската луканка се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо.

Има ограничение за количеството сол, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион. Смядовската луканка пък се прави от двойно смляно месо. 35% е телешко, 45% е свинско, 25% е от гръдна сланина, а на килограм се допускат 22 грама сол.

Не успяхме да опазим гроздовата

На камък удариха опитите на кабинета "Борисов" да защити гроздовата ракия като специфичен продукт на пазара на ЕС, идващ от България. ЕС не признава нашата ракия, независимо че Министерството на земеделието излезе с доклад, в който пише, че "от арабските земи силното алкохолно питие достига до България през XІІІ-XІV век, т.е. много по-рано от завладяването ни от Османската империя".

В доклада на турската войска, обсаждаща София през 1382 г., пишело: "Вътре в крепостта има многобройна кюфарска отбрана армия, войниците на която са едри, мустакати, само че са навикнали да употребяват вино и ракия".

Oще: европейски съюз  лютеница  първомай  специфично георграфско указание 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 05.08.201318:36

сега остана и елка 22... работеща с 12 десетични muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани