Френска компания с шансове за включване в "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Френска компания с шансове за включване в "Южен поток"

Webcafe.bg
17.03.2014, 18:57 (обновена 17.03.2014, 19:24)
южен поток

Снимка: © Газпром

Френската компания "Шнайдер Електрик" може да бъде включена в реализацията на проектите за строежа на газопровода "Южен поток" и на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Френската компания "Шнайдер Електрик" може да бъде включена в реализацията на проектите за строежа на газопровода "Южен поток" и на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно при посещение на икономическия министър Драгомир Стойнев във фабриката на фирмата в Пловдив.

Проектът "Южен поток" не е замразен, каза в Пловдив Драгомир Стойнев. "Работата по него продължава на техническо ниво. Това означава, че в бъдеще ще можем да си сътрудничим за този толкова важен и стратегически за Европа проект с компании от ранга на "Шнайдер Електрик", каза Стойнев.

Според него, държавата трябва да отвръща с дължимото на подобни инвеститори, които спазват законите ни. "Това, което е ключов момент за правителството, е създаването на повече работни места", добави той.

В същото време от "Южен поток Транспорт", която ще строи морския участък на газопровода, съобщиха, че в Русия Държавната комисия за експертна е дала положително заключение за проектната документация на руския участък на подводното трасе на тръбата, която включва и оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на газопровода в Русия.

Драгомир Стойнев се срещна с ръководството на "Щнайдер", което изрази готовност да бъде компетентен технологичен партньор на държавата за осъществяването на различни публични проекти.

Важни за компанията теми са диверсифицирането на енергетиката, реиндустриализацията, подобряването на връзката между бизнеса и образованието, развитието на технологиите.

Директорът на "Шнайдер Електрик" Кристоф Де-Лафарж припомни, че компанията му е работила по редица публични и частни проекти, като е доставчик на оборудване в АЕЦ "Козлодуй" и в ТЕЦ-овете "Марица Изток" 2 и 3, както и в "Мини Марица Изток".

Председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае заяви, че се подготвят френски инвестиционни проекти в областта на инфраструктурата, туризма и енергетиката. Според него през последните месеци се подобряват търговските отношения между България и Франция.

Изявлението на министъра идва след като преди седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че EС може да преустанови сътрудничеството с Русия по газопровода "Южен поток".

"Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газовите тръбопроводи, като например "Южен поток". Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени", изтъкна Йотингер по повод напрежението, възникнало между Москва и Запада заради Украйна.

Oще: аец козлодуй  българия  енергетика  франция  шнайдер електрик  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.