Премиерът Бойко Борисов и първият руски вицепремиер Виктор Зубков са се разбрали за двата най-големи руски енергийни проекта у нас | webcafe.bg
newscafe

Сделанно в Болгарии: АЕЦ "Белене" и "Южен поток"!

Webcafe.bg
06.07.2010, 12:15 (обновена 06.07.2010, 18:07)
бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Очаквано - премиерът Бойко Борисов и първият вицепремиер на Русия се разбраха за АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток"

Москва и София се разбраха днес кога, как и по каква схема ще се строят два от най-големите руски енергийни проекти у нас  - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток".

Както стана ясно от руската позиция още от миналата есен, нефтопроводът Бургас-Александруполис изпада от само себе си от Големия шлем.

На срещата на премиера Бойко Борисов с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков е била договорена пътна карта за АЕЦ "Белене", в която двете държави определили задачите си - привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, разчет на кой и по колко ще бъде продаван токът, финансирането по етапи. Отговорник от българска страна ще е НЕК, а от руска - "Атомстройекспорт". Проектът за газопровода "Южен поток" пък се прехвърля на "Булгартрансгаз".

До септември ще има резултати по всички тези въпроси, смята Борисов. Водят се активни разговори с Европейската комисия, за да признае газопровода за европейски приоритет, което означава да помогне и с финансиране - така както прави с "Набуко", който е европейската алтернатива на "Южен поток".

С една дума, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България, повтори отново думите си от неделя премиерът, който тогава посочи Владимир Путин като най-добрия си разбирач.

"Фактически може да се каже, че проектът АЕЦ "Белене" е приключен - подготвени са документите за осъществяването му. Става въпрос за най-добре развитият проект в целия свят", заяви руският вицепремиер. Постигната е най-високата възможна сигурност на обекта, посочи Зубков и добави, че пътната карта предвижда решаването на целия кръг от въпроси.

Имало е много забележки - общо 8000, по които били дадени отговори. Според премиера София ще настоява Втора атомна да струва с 40% по-евтино. От коя цена е това очаквано намаление Борисов не каза, но каза, че централата трябвало да струва 6-7 млрд. евро. Тогава за какво поевтиняване говори, след като първоначалната цена на централата, обявена при кабинета на тройната коалиция, беше за 3.99 млрд. евро? Това е единствената публично известна цена, а по-късно се появиха непотвърдени официално информации, че Втората АЕЦ щяла да е 10 млрд. евро.

Промяната на българския партньор в проекта "Южен поток", който вече ще е "Булгартрансгаз", идва заради преструктурирането на Българския енергиен холдинг от края на юни.

Лобизъм пред Брюксел "Южен поток" да стане европейски приоритет

По отношение на "Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ, каза Борисов. Руската страна е дала уверение, че тази инфраструктура ще се използва, с не по-малък капацитет от настоящия.

Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои, обеща Борисов. След 2 дни за Русия ще замине българска делегация за нови преговори по тръбата, ще бъдат привлечени и външни експерти и ще се направи най-доброто за двете страни, каза Борисов.

Бойко Борисов допълни, че е разговарял със сръбския президент Борис Тадич за евентуално миноритарно участие в проекта на западната ни съседка, което ще й осигури възможност за изкупуване на електроенергия.

По думите му сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби.

И за газа, то се знай

От "Газпром" излиза евтин газ за България, който обаче поскъпвал в пъти, докато стигне до нас, установили Борисов и Зубков. Те не отрониха обаче и дума за посредниците, собственост на "Газпром", "благодарение" на които всъщност поскъпва този руски природен газ...

Зубков пое ангажимент руската страна да обяви до четвъртък реалните цени на газа. Руската държавна компания "Газпром" на няколко пъти вече отхвърля предложението да склони договорите й за доставка у нас да станат публични и така да се види какви са цените, които България плаща.

"Аз ще се върна от крайния потребител към тази цена, надявам се до сряда да ми се докладва как и от кого идва разликата в цената", заяви Борисов. По думиту му схемата напомняла тази с електроразпределителните дружества. Там обаче разходите се надуваха благодарение на договорите за външни услуги, плащани скъпо и прескъпо от ЕРП-ата на свои си фирми.

Руският вицепремиер обеща да говори с премиера Путин цената на газа за крайните потребители у нас да не се увеличава след поредното поскъпване. 

"Ние поддържаме нива на цените, които са на 90% от пазарните", обясни Зубков. "Страхуваме се, че можем да стигнем до ситуация, при която да удовлетворим българското правителство за цената на газа, но това да не бъде почувствано от българските потребители", каза още Зубков. Средната цена, на която Русия ни доставя газ е $339 за 1000 куб. м, а битовите потребители у нас на практика плащат 576 долара за 1000 куб.  метра.

По-късно икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че цените, цитирани от Зубков, са на "Овергаз", в който "Газпром" държи 50%. "Позицията ни е следващите договори да бъдат подписани между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", заяви Трайков.

На практика схемата е следната: "Овергаз", който продава близо 1 млрд. куб. м - една трета от руския газ за България, първо го продава на едро на "Булгаргаз", който все още е "единствен обществен доставчик на газ", а след това си го купува, за да захрани мрежата си с битови абонати. От данните, огласени от Трайков по БНР, стана ясно, че "Овергаз" продава на битовите абонати газ с близо 50 на сто надценка. 

По изискване на ЕС в България би трябвало да има вече либерализиран газов пазар - от 2007 г., което обаче още не се е случило на практика. Заради това страната ни може да бъде наказана от Брюксел. 

Формалната първа стъпка към това е отделянето на "Булгартрансгаз" от "Булгаргаз", което е на път да се случи, след обявеното преструктуриране на Българския енергиен холдинг след края на юни т.г....

През юни "Овергаз" съобщи официално, че ще се възползва от възможностите на либерализирания още през 2007 г. вътрешен пазар на газ в България - ще внася газ, ще плаща такса за преноса му на "Булгаргрансгаз" и ще го продава на клиентите си. 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.