Още двама от ОЦК-Кърджали обявиха гладна стачка | webcafe.bg
newscafe

Още двама от ОЦК-Кърджали обявиха гладна стачка

Webcafe.bg , БНР
16.05.2012, 16:22 (обновена 17.05.2012, 11:56)
металурзи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Металурзите от Кърджали масово ще напуснат работа в понеделник

Металурзите от Кърджали масово ще напуснат работа в понеделник, съобщиха от КНСБ. Синдикатът ще ги прикани да се регистрират на борсата, защото вече няма смисъл да се чака решение за изход от кризата в Оловно-цинковия завод. Сред напусналите ще са и трийсетината работници, които поддържат съоръженията.

Кореспондент на БНР в Кърджали съобщи, че още двама работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са обявили днес гладна стачка. Това са операторът на филтърна преса Кирил Бончев и апаратчикът в ходрометалургия Стамен Каферлов. Те се присъединиха към колегите си Стефан и Марин, които не се хранят вече трети ден. Всички гладуващи приемат само вода и чай. Четиримата предприеха крайната стъпка заради неизплатените от три месеца заплати и неясното бъдеще на завода. Още двама работници са изявили желание да започнат гладна стачка в петък. Кирил Бончев каза:

Няма алтернатива занапред. Работиш, a не получаваш. Заемите се трупат! Искаме да живеем нормално. Не стига, че заплатите са нищожни в нашия завод, а отгоре на всичко не ти и дават.

Медицински екип прегледа гладуващите металурзи. Лекарите установиха, че здравословното състояние на мъжете е сравнително добро, но те са изтощени психически. Кръвното налягане на един от работниците е леко повишено, а най-дълго гладуващият - Стефан Атанасов, е отслабнал с два килограма. За протестиращите е осигурена стая в областната администрация, но те предпочитат да гладуват пред палатковия лагер в центъра на града.  

Вече е четвърти ден на протеста в палатковия лагер в центъра на града. Там се събира и подписката в подкрепа на исканията на протестиращите. До тази сутрин са събрани над 6 500 подписа.

Ако всички металурзи напуснат работа, заводът не може да бъде пуснат в експлоатация отново, предупреди Иванка Караколева от КНСБ: "Банките, които си мислят, че ако обявят завода в несъстоятелност, ще вземат нещо като пари, трябва да забравят за това. Поддържат се минималните дейности дотолкова, за да може заводът евентуално да заработи. Приключвайки работата на трите пещи, всичко се втвърдява и трябва да бъде взривявано. Заводът не може да бъде пуснат. Единственото нещо, което могат да направят, е да разпродават на парче, каквото е останало. Не вярвам с него да успеят нещо да покрият".

Oще: гладна стачка  кърджали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 17.05.201211:14

срещу какво протестират? правила за фалит си има от време оно.
разпродава се имуществотото и се покриват дълговете доколкото е възможно.
в бантускотия обаче си няма правила и нема и да проима
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани