Чалгата е изостаналост, ориенталщина и мутри, твърди научно изследване на гермаснка славистка | webcafe.bg
newscafe

Германците: Чалгата е българският гангстерски рап

Webcafe.bg
10.05.2010, 16:10 (обновена 10.05.2010, 16:56)
чалга

За българите чалгата е културата на Златки-те, за германците обаче тя е култура на мутрите и ориенталците

Трудностите, връхлетели България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в статия, посветена на едно специфично българско явление: чалгата.

България е вече от 3 години в ЕС, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократно повтаряните от Запада обвинения в корупция, пише още вестникът в статия, в която представя научно изследване на германската славистка Катерина Гел.

"Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", пише ФАЦ и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.

Според Катерина Гел чалгата, която е обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура, е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура. По-нататък ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата, за които говори Гел в научната си студия.

В статията на германския всекидневник е представен и направеният от германската изследователка анализ за това как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат във всекидневието в общоприети норми на поведение.

"Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността", констатира ФАЦ и допълва: сред меценатите нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки.

Именно това е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Това е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, пише ФАЦ.

„Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези. Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина..." - отбелязва германският всекидневник.

Oще: българия  мутри  чалга 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 05.01.201101:44

Все едно аз съм го писал. Това в немския вестник.
   

оценка

+0 -0