Иво Маринов остава на поста | webcafe.bg
newscafe

Иво Маринов остава на поста

Webcafe.bg
22.03.2013, 16:32 (обновена 22.03.2013, 17:09)
море, плаж

Браншовите организации предупредиха, че след 2 месеца започва летният сезон, а не са готови изискваните по новия Закон за туризма 14 наредби

Иво Маринов остава на поста си като зам.-министър с ресор туризъм, съобщи служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който представи екипа си.

Въпреки разговорите с туристическия бранш не е бил постигнат консенсус кой да замени Маринов, зад когото се обединиха браншовиците. Затова е взето решение той да остане на поста си и да продължи да изпълнява задачите си.

Както и доскоро, Маринов ще работи в Пловдив с двете дирекции, които бяха преместени там от правителството на ГЕРБ.

"При най-малката грешка Иво Маринов ще напусне поста си, а на негово място ще назнача кандидат, който аз съм преценил", предупреди обаче Василев.

Министърът допълни, че в момента се сформират работни групи с участието на туристическия бранш, които да обсъдят Закона за туризма и да постигнат консенсус за наредбите към него.

Новият закон изисква приемането на 14 наредби към него.

Асен Василев съобщи, че Ирена Младенова ще бъде зам.-министър с ресор европейски програми, инвестиции и  предприемачество. Виолета Лорер получава ресор икономика и малки и средни предприятия, а Божан Стоянов ще отговаря за енергетиката.

Лорер каза, че е започнала процедурата за изплащане на средствата, дължими от държавата към малки и средни предприятия и "не само ще се разплатим, но и ще направим структурни промени за ускоряване на процедурата по заплащане".

Ускорява се работата по "Фонд Козлодуй" и по думите й това скоро може да даде финансов ресурс на малкия и средния бизнес. 

Ирена Младенова каза, че има отворени две схеми по ОП "Конкурентоспособност" и ще се положат усилия бизнесът да ги използва по-пълноценно. Едната схема предлага 700 млн. лв. кредити на лихва, която е наполовина на пазарната - кредити по инициативата "Джереми". 
Другата схема предлага 300 млн. лв. под формата на грантове за енергийна ефективност. 

Божан Стоянов заяви, че е било време гражданското общество да потърси сметка на участниците в българската енергийна система - частни и държавни. Ще направим проверка на най-важните участници в българската енергийна система и ако времето ни позволи и ако обществото ни подкрепи, ще започнем да отстраняваме най-важните проблеми и несъответствия, каза Стоянов. 

Силно се надявам бизнесът по най-бърз начин да започне да усвоява тези кредитите по програмите, заяви Асен Василев. Той каза също, че МИЕТ е изпратило списък към МФ на всички точки, в които министерството и агенциите към него работят с клиенти, така че по линия на подписаното споразумение с банките да бъдат инсталирани ПОС терминали в тези точки.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани