СОС мисли за Етичен кодекс без подаръци | webcafe.bg
newscafe

СОС мисли за Етичен кодекс без подаръци

Webcafe.bg
27.07.2013, 11:17 (обновена 27.07.2013, 11:27)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Подаръците за общинските служители може да бъдат забранени

Общинските служители не трябва да искат и да приемат подаръци, услуги, пари и облаги, които могат да повлияят на работата им и техните решения. Това е заложено в проект за промяна на Етичния кодекс на Столичния общински съвет и администрацията, внесен за обсъждане в СОС, съобщи в. "Труд".

Текстовете не са окончателни и ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Според промените служителите няма да могат да получават подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за работа, която е част от служебните им задължения.

Досега в кодекса, който бе приет през 2004 г., режимът с подаръците бе по-либерален. Служителите можеха да получават подаръци, но трябваше да ги декларират пред етичната комисия към съвета, ако са на единична и обща стойност над 200 лв.

Новост в кодекса е и че служителите могат да не изпълнят разпореждане на началник, ако то засяга техните права, на съпрузи, роднини по съребрена линия до 4-та степен и по сватовство до 2-а степен. За това служителят трябва да информира веднага.

Съветниците ще обявяват подаръците си в декларациите, които подават за конфликт на интереси. Законът предвижда обаче това да става само, ако интереси на дарителя зависят и са в обсега на работа на дадения общинар. За неизпълнение те подлежат на санкции по същия закон.

"Промените в кодекса се наложиха, защото е морално остарял. В сила е и новият закон за конфликт на интереси", заяви Анета Георгиева, шеф на етичната комисия.

Според промените съветниците не трябва да проявяват политически пристрастия в работата си, а да се ръководят само от обществените интереси.

Oще: администрация  етичен кодекс  подаръци  проект  сос 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани