СОС мисли за Етичен кодекс без подаръци | webcafe.bg
newscafe

СОС мисли за Етичен кодекс без подаръци

Webcafe.bg
27.07.2013, 11:17 (обновена 27.07.2013, 11:27)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Подаръците за общинските служители може да бъдат забранени

Общинските служители не трябва да искат и да приемат подаръци, услуги, пари и облаги, които могат да повлияят на работата им и техните решения. Това е заложено в проект за промяна на Етичния кодекс на Столичния общински съвет и администрацията, внесен за обсъждане в СОС, съобщи в. "Труд".

Текстовете не са окончателни и ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Според промените служителите няма да могат да получават подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за работа, която е част от служебните им задължения.

Досега в кодекса, който бе приет през 2004 г., режимът с подаръците бе по-либерален. Служителите можеха да получават подаръци, но трябваше да ги декларират пред етичната комисия към съвета, ако са на единична и обща стойност над 200 лв.

Новост в кодекса е и че служителите могат да не изпълнят разпореждане на началник, ако то засяга техните права, на съпрузи, роднини по съребрена линия до 4-та степен и по сватовство до 2-а степен. За това служителят трябва да информира веднага.

Съветниците ще обявяват подаръците си в декларациите, които подават за конфликт на интереси. Законът предвижда обаче това да става само, ако интереси на дарителя зависят и са в обсега на работа на дадения общинар. За неизпълнение те подлежат на санкции по същия закон.

"Промените в кодекса се наложиха, защото е морално остарял. В сила е и новият закон за конфликт на интереси", заяви Анета Георгиева, шеф на етичната комисия.

Според промените съветниците не трябва да проявяват политически пристрастия в работата си, а да се ръководят само от обществените интереси.

Oще: администрация  етичен кодекс  подаръци  проект  сос 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.