Путин към Борисов: Ще останете на студено | webcafe.bg
newscafe

Путин към Борисов: Ще останете на студено

Webcafe.bg
30.04.2011, 16:18 (обновена 30.04.2011, 16:30)
Путин, Борисов и Бойчо

Снимка: © Sofia photo agency

Борисов - Путин: Куче срещу енергийна зависимост

Ако България не придвижи напред руските енергийни проекти, "българите рискуват да останат на студено" през зимата.

За това е намекнал руският премиер Владимир Путин в неофициален разговор с министър-председателя Бойко Борисов на 1 септември 2010 г., става ясно от публикувани в "Болканлийкс" грами на американски дипломати у нас.

Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския си колега отговор за решението си дали България ще придвижи напред големите енергийни проекти, коментират дипломатите в доклада си.

Борисов е поискал съвет от американските власти за възможностите за диверсификация и е потърсил по-сериозен ангажимент през следващите няколко месеца, докато правителството взима критични решения за енергийното бъдеще на страната.

На 29 септември

Борисов се е срещнал с три американски енергийни корпорации,

за да обсъди алтернативите за диверсификация.

След срещата българското правителство се е ангажирало в преговори да използва технология от САЩ, за да диверсифицира доставките на ядрено гориво и да създаде хранилище за отработеното гориво.

Дипломатите пишат и за предложението на американската "Холтек интернешънъл" да изгради депа за съхранение на отработено гориво от блокове 5 и 6 на "Козлодуй".

В момента България връща горивото обратно в Русия на значителна цена. Това е единствената държава членка на ЕС, продължаваща тази практика, което я прави уязвима за внезапно вдигане на цените и заплахи за прекратяване на бъдещо съхранение.

След като са изслушали презентацията на "Холтек", премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са помолили компанията да подготви договор, пише още в грамата.

Българското правителство е получило предложение от компанията "Уестингхаус" зависимостта на България от руското ядрено гориво да бъде ликвидирана.

Като се възползва от финансираната от правителството на САЩ оценъчна програма за реактор в Украйна, подобен на този в Козлодуй, България може да започне да купува ядреното си гориво от "Уестингхаус" през следващите две години.

В подробна презентация пред правителството представителят на "Уестингхаус" показва също и сравнение на технологията на компанията с реакторите, които Русия смята да построи в Белене, пише в грамата.

Текущите планове за Белене ще снабдят България с не най-нова технология (Поколение 2) при значително по-висока цена от тази на "Уестингхаус" и други западни фирми, които продават технология от трето поколение.

Той предупреждава, че България рискува да си купи "технологично сираче", което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже страната с Русия за следващите 60-80 години.

Премиерът Бойко Борисов пък се оплакал, че цената на неустойките към руската страна, ако проекта "Белене" бъде спрян, е твърде висока, отбелязват дипломатите.

"Болканлийкс" публикува и грама от декември, озаглавена

"Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор"

"Енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика", пишат американските дипломати.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че желае да освободи сектора от сенчесто влияние, се казва още в доклада.

Въпреки това, новоподписаният договор за изграждане на АЕЦ "Белене" олицетворява всички болежки, мъчещи сектора - липса на прозрачност, никаква или почти никаква конкуренция, слаб публичен - и дори парламентарен - контрол и огромно прахосване и злоупотреби с държавни средства, смятат американските дипломати у нас.

Три имена винаги се споменават като ключови играчи в българската т.нар. "енергийна мафия" - Богомил Манчев от "Риск инженеринг", Красимир Георгиев от Frontier и Христо Ковачки.

Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч, се отбелязва в доклада.

България ще трябва да разплете гнездото от публични и частни интереси и да се придвижи към западните практики, ако наистина желае да овладее този ключов сектор в икономиката и да позволи на данъкоплатците и потребителите да спечелят, предупреждават дипломатите.

Oще: аец белене  бойко борисов  болканлийкс  владимир пути  грами  дипломация  енергийна мафия  натиск  отработено гориво  секретно  уестингхаус  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 01.05.201115:28

Ни ма ебе... я сам с камина ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 01.05.201111:49

иван | 30.04.2011 17:50

Чиче, толкова ли си наивен наистина или само се правиш? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2010, 12:29

5 sis | 01.05.201109:00

ДЪржава, а не дАржава. Мислех само младите са неграмотни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2010, 12:29

4 sis | 01.05.201108:54

Хей, сеик, казва се "вЪрзано" куче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

3 sake | 30.04.201119:39

Като варзано куче е даржавата ни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 30.04.201117:50

Това е невероятно и за мене е пример на непроверена новина, пусната в обращение. Сделката за АЕЦ Белене беше сключена след сравнение на оферти, като цената реши търга в полза на Русия. Също фактът, че отработеното гориво ще се складира в Русия беше предимство. Переспективата да строим съоръжения, за вечното му съхранение в по-отдалечените декари на страната, не беше никак съблазнителна. Поне аз така си спомням ситуацията.
Мисля, че това е съшита с бели конци, инсинуация, преследваща прозрачни цели. От нашия премиер може да се очаква всичко, но не и това, което се твърди в този материал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.04.201116:53

Трудно е да се повярва,че лично премиерът на държавата ни е прост доносник за посолството на трета държава.Сигурно е,че заплащането му от там е добро,но така той принизява всички ни до ренегати.Както и себе си.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани