Трайков дава на заден по ACTA | webcafe.bg
newscafe

Трайков дава на заден по ACTA

Webcafe.bg
01.02.2012, 11:18 (обновена 01.02.2012, 14:30)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

"Подписът на страната ни под ACTA е със симпатично мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва"

Подписът на страната ни под ACTA е със симпатично мастило и ако не го повторим до март 2013 г., то той изчезва, заяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По този начин той се опита да обясни, че споразумението няма да бъде ратифицирано на всяка цена.

Министърът, който е инициатор за включването на България в АСТА, както става ясно от стенограмите на две заседания на МС, беше категоричен, че дебат по споразумението ще има.

По-късно в парламента депутатът от БСП Петър Курумбашев нарече "неуспешно проявено чувство за хумор" определението на Трайков за симпатичното мастило. "Бил съм потърпевш от пиратство, но това е едната страна на нещата. Другата е - начинът на подписване на договора: г-н Трайков няма право да подписва международни договори със "симпатично мастило". Това е неуспешно проявено чувство за хумор", заяви Курумбашев. БСП, както и СДС настояват България да оттегли подписа си под АСТА.

Подписът на България под споразумението ACTA е под условие, обясни Трайков. Министерският съвет дава мандат на посланика ни в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент и в случай, че споразумението не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис.

По думите на министъра, както при всички други случаи, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви, както от Министерския съвет, така и от парламента. "Ако има неща, които притесняват обществото, правителството и парламента, те могат да бъдат прецизирани", каза още Трайков.

Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство, както и в общностното законодателство на Европейския съюз, допълни министърът. "АСТА не създава нови изисквания за държавите - членки ЕС, а за редица други страни, защото ние вече сме си поставили достатъчно високи стандарти по отношение на защита на авторските права", обясни Трайчо Трайков. По думите му целта е тези стандарти да се разширят и към другите държави, които подкрепят споразумението.

Министърът уточни, че с помощта на АСТА ще бъде предоставена защита на български производители. Ние имаме оплаквания от производители на мебели, козметични и млечни продукти, също на розово масло, че правата им не се спазват в чужбина, заяви Трайков.

Икономическият министър, както и министърът на културата Вежди Рашидов ще бъдат изслушани в парламентарните комисии по икономика, по култура и по транспорт заради ACTA. Преди това парламентът отхвърли няколко предложения на партия "Атака" да има дебат за подписаното споразумение, както и по въпроса да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Oще: acta  министър  парламент  подпис  споразумение  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 01.02.201216:34

Тр.Тр. определено се конкурира с Цв.Цв. за най-неадекватен и най-дразнещ министър.
Първо относно шистовия газ не спря да лъже и да хвърля обвинения, без каквито и да е доказателства, че това е платена "шистова контареволюция" и по всякакъв начин да се опитва да внесе съмнения относно делата на природозащитниците. Така и не пожела да разгледа цялостно въпроса с участието на широк кръг специалисти (хидролози, сеизмолози, токсиколози, биолози, еколози, лекари, почвоведи) . Единствено доказаните като сътрудници на ДС "експерти" застанаха на негова страна.
Второ по отношение на протестите в мини-марица отново хвърли обвинения в поръчкови протести, но без да представи доказателства. Въобще "клевета" е второ име на министъра.
Сега за трети път се набърква в скадал, от който се опитва да се изплъзне с измислени доводи. Без да е предствил на публично обсъждане документ, засягащ интересите на милиони потребители на интернет, този така наречен министър се простира извън границите на отговорностите си.
Между другото по телевизията инж. Георги Котев открито обвини в Тр.Тр. в криминални сделки, ощетяващи българските данъкоплатци със стотици милиони. На фона на всичко това много ми се иска да попитам:
Кога ще си идеш, Трайков?
   

оценка

+0 -0