Писанчев начело в ДАНС | webcafe.bg
newscafe

Писанчев начело в ДАНС

Webcafe.bg
19.07.2013, 10:27 (обновена 19.07.2013, 12:26)
писанчев

Снимка: © dariknews.bg

Основна задача на агенцията в момента е преминаването на бившата ГДБОП към ДАНС - една от първите стъпки на новата власт

Парламентът очаквано избра Владимир Писанчев за шеф на ДАНС, след като вчера премиерът Орешарски внесе кандидатурата му. Тази сутрин депутатите от БСП и ДПС я гласуваха с 104 гласа "за" срещу 1 "против" и 1 "въздържал се", докато извън сградата десетки протестиращи пиеха кафе.

В пленарната зала се състоя "дебат", част от обещанията за "повече прозрачност и публичност" на властта при избора на шеф на контраразузнаването. Първият им злополучен опит с Делян Пеевски, избран за 15 минути без никакво обсъждане - доведе до уличното недоволство, което не стихва вече 37 днес.

Кадиев отново срещу БСП

Днес преди гласуването се надприказваха предимно социалисти, като единствено Георги Кадиев не скри резервите си заради участието на Писанчев в разработката "Галерия" за подслушване на журналисти и политици. Премиерът обаче твърди, че Писанчев няма общо с аферата. Кадиев бе е един от малцината социалисти, които надигнаха глас срещу назначението на Пеевски.

"Не съм убеден, че кандидатурата, която ни се предлага, отговаря на етичните стандарти. Не съм убеден в обратното и не мога да подкрепя кандидатурата", заяви червеният депутат за Писанчев, припомняйки че "Галерия" е "разработка за ограничаване на свободата на изразяване и контролиране на политически лица и журналисти".

Без втора "Галерия", обеща Писанчев

"Като директор в ДАНС, през 2008 г., аз изпълних разпореждане да открия делото за "Галерия". Сега, като председател на ДАНС, аз никога няма да дам такова разпореждане за откриване на такова дело", обеща Писанчев, след като бе одобрен.

В момента Владимир Писанчев е изпълняващ длъжността шеф на ДАНС. Той обеща по-добра работа с институциите и другите служби в страната, а за най-голяма заплаха пред националната сигурност изтъкна кризата, която водила до повече престъпления. Основна задача на агенцията в момента е преминаването на бившата ГДБОП към ДАНС.

"Един от основните принципи на агенцията е политическа необвързаност. ДАНС не служи на интересите на партия, а на интересите на хората", настоя Владимир Писанчев.

"Особено внимание смятам да отделя на медийната политика. 99% от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика", каза той.

Орешарски имаше избор кого да предложи за одобрение на парламента - Писанчев или Недялко Недялков.

"Атака" не участваха в гласуването, но направиха странно обещание да са "коректив" на новия председател на ДАНС. ДПС натиснаха бутона "за", а Лютви Местан остана доволен от обещанието на Писанчев службата да пази етническия и социален мир в страната. Остава само в ДАНС да заработят представители на малцинствата, изтъкна той.

Премиерът ще оценява работата по приходите

"Силно се надявам кандидатурата да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. За мен най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която ще видим подобряване събираемостта на приходите.

Затова лично ще наблюдавам дейността на председателя на ДАНС и той ще се отчита не само пред мен, а и пред комисията. Аз също периодично в своите отчети пред вас ще включвам и раздел как върви събираемостта на приходите и къде са проблемите", заяви Орешарски.

Oще: владимир писанчев  данс  парламент  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

1 edin slep | 19.07.201314:14

Не се трогват от протести, нямат съвест, понякия като срам и етика са им чужди. Сигурно чакат френска революция "другарите" или просто да повикаме, повикаме, пък да ни писне.

Надявам се да не им доставим това удоволствие. Мечтая си, 50-100 хиляди души в София и страната да си вземат ден почивка (например следващия петък) и да покажем на наглеците, че можем протестите не са просто разходка след работа.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани