Русия загуби делото „ЮКОС“ и $50 млрд. | webcafe.bg
newscafe

Русия загуби делото „ЮКОС“ и $50 млрд.

Webcafe.bg, Комерсант
28.07.2014, 11:33 (обновена 28.07.2014, 12:13)
Михаил Ходорковски

Ходорковски излезе от ЮКОС, която бе национализирана, а той- осъден и бе амнистиран от Владимир Путин в края на миналата година

Русия загуби 10-годишното дело в Арбитражния съд в Хага, заведено от съсобствениците на бившата частна петролна компания ЮКОС, основана от известния критик на Владимир Путин и дългогодишен затворник - Михаил Ходорковски.

Москва ще трябва да плати на собствениците 50 милиарда долара обезщетение, както и 65 милиона долара разходи по делото, като първите вноски трябва да тръгнат на 1 януари 2015 г., иначе се предвиждат тежки наказателни лихви.

Руската държава ще обжалва, заяви преди това руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки един от най-големите търговски искове срещу Москва.

ЮКОС, оценявана някога на 40 млрд. долара, бе раздробена и национализирана, като повечето й активи отидоха в държавната "Роснефт", чийто управител - Игор Сечин - е един от най-приближените на президента, който е в списъка на ЕС със санкции зарази кризата в Украйна.

Според съда Русия е нарушила международна енергийна харта от 1991 г., в която има обвързващи я клаузи, засягащи инвестициите в енергийния сектор. На практика съдът признава, че компанията е експроприирана от руската държава.

Арбитражният съд е удовлетворил половината от първоначалния иск за 114 млрд. долара. Той бе заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група "Менатеп", чрез която Михаил Ходорковски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в страната.

Днес групата е холдингова компания по името Group Menatep Limited (GML), но Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора в края на миналата година, не е акционер и не е страна по делото в Хага.

Ходорковски беше осъден за данъчни измами и кражби. Освен това, Ходорковски финансираше няколко опозиционни партии и прояви желание да се кандидатира за президент, което за мнозина е истинската причина за пращането му в затвора.

Най-голямата част от обезщетението трябва да отиде при Леонид Невзлин, който имаше дял от около 70% (след като Ходорковски прехвърли своята част на "Менатеп") и избяга в Израел, за да не бъде преследван в Русия. Останалите четирима, притежаващи еднакви дялове, са Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски.

Според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система. Руската страна твърди, че съдът не е взел предвид факта, че данъчни спорове се решават в трите страни, където са регистрирани засегнатите в делото компании - Русия, Кипър и Великобритания.

Oще: арбитраж  владимир путин  дело  михаил ходорковски  петрол  русия  съд  хага  юкос 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.