Властта подкрепи строителя на Кара дере | webcafe.bg
newscafe

Властта подкрепи строителя на Кара дере

Webcafe.bg 19.03.2014, 17:53 (обновена 20.03.2014, 09:51)
Beach closed

Снимка: © Getty Images

Правителството одобри „меморандум за разбирателство" с „Мадара Юръп" АД - фирмата, която иска да застрои Кара дере, един от последните диви плажове по Черноморието.

Одобреният меморандум дава подкрепа за изпълнение на инвестиционен проект върху собствени имоти на територията на община Бяла, пише в съобщението на правителствената информационна служба след заседанието на Министерския съвет във Видин.

Става дума за строеж на три хотела и зони за обществено обслужване.

Инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

„Мадара Юръп" участва в проекта „Черноморски градини", който предвижда застрояване на Кара дере с туристически комплекс за богати.

С меморандума не се поемат финансови задължения от страна на държавата, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници и служители и техните семейства, на трети лица, общността и околната среда.

Държавата обаче ще подкрепи проекта с "индивидуално административно обслужване в съкратени срокове" и институционална подкрепа от междуведомствена работна група.

Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000".

Плановете за застрояване на Кара дере са от времето на Тройната коалиция, когато първият проект за комплекс "Черноморски градини" се изработва от екип на прочутия в цял свят арх. Норман Фостър и в партньорство с арх. Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев.

В последствие планът беше преработен, а екоорганизации опитаха да спрат строежа със серия протести.

С днешното правителствено решение проектът на "Мадара Юръп" се определя като приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв.

Oще: кара дере  мадара юръп  плаж  природа  строеж  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.