Край на споразумяването при убийство на пътя | webcafe.bg
newscafe

Край на споразумяването при кръв на пътя

Webcafe.bg
02.03.2012, 10:18 (обновена 02.03.2012, 12:19)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Предлаганите текстове предвиждат да не се допуска възможност за споразумение, когато смъртта на пешеходец е причинена на светофар, пешеходна пътека или пък шофьорът е бил под въздействието алкохол или уповайщи вещества както и в случаите, когато не е правоспособен

Да отпадне възможността за споразумение при пътен инцидент, в който е загинал човек - такива законови промени е подготвило правителството. Темата коментира вътрешният министър Цветан Цветанов по БНТ.

За тези промени настояват от години родителите на деца, загинали на пътя. Миналата седмица вътрешният министър обяви, че ще инициира законовите поправки, поискани от тях.

Пред bTV тогава Трифон Трифонов, баща на загиналия Трифон от Симеоновград, представи статистика от Софийския градски съд за миналата година. "От 30 случая с пътно-транспортни произшествия, завършили със смърт, 18 са приключили със споразумение, 11 са стигнали до дела. От делата 6 са с условна присъда, има една пробация, останалите са невинни. Тоест ефективна присъда няма в България. Единствената ефективна присъда беше постановена неотдавна на Йоско", заяви Трифонов.

Зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви пред БНТ, че прокурорите не настояват за по-високи присъди и се съгласяват на споразумения за случаите на убийства на пътя, защото затворите са пълни. Веднага след него Цветанов се включи по телефона в студиото,  провокиран от думите му. Той заяви, че ще бъде приета законова промяна и всички ще трябва да я спазват.

От думите на Цветанов днес се разбра, че предлаганите текстове предвиждат да не се допуска възможност за споразумение, когато смъртта на пешеходец е причинена на светофар, пешеходна пътека или пък шофьорът е бил под въздействието алкохол или уповайщи вещества, както и в случаите, когато не е правоспособен.

Подготвените законодателни промени предвиждат още ограничаване за пътуване зад граница на блъсналите човек, тъй като и в момента имало случаи на избягали в чужбина, които не могат да бъдат открити, за да се изправят пред съда.

Няма как в такива случаи престъплението да бъде в общия режим, поясни вицепремиерът.
Цветанов очаква опозицията да подкрепи предлаганите промени - както през 2006 г., когато всички политически сили са били единни за облекчаващия режим за престъпления.
В рамките на месец тези поправки може да се придвижат до обсъждането им в парламента, смята Цветан Цветанов.

По повод решението на Европейския съвет снощи да бъде отложен въпросът с членството на България и Румъния в Шенген през септември, Цветанов коментира, че политиката на страната не трябва да бъде на противопоставяне на Холандия. Той посочи, че МВР много добре работи с колегите си по съвместни проекти.

"Всичко зависи от въпросната политическа партия в Холандия. Ако тя е ОК, значи и ЕС ще е ОК". Така Цветанов илюстрира ситуацията, в която националистическа партия, която е важен партньор на управляващите в Холандия, се противопоставя на членството на двете страни в Шенген.

Въпреки че двете най-нови държави членки са изпълнили всички технически критерии според шенгенското законодателство, Холандия остава страната, която отказва да подкрепи разширяването на Шенген, коментира днес „Франс прес". Според правителството в Хага София и Букурещ трябва да положат повече усилия за преодоляване на проблемите с организираната престъпност и корупцията.

Правителството в Хага продължава да обвързва присъединяването към шенгенското пространство с доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде публикуван това лято. То иска да види поне два положителни мониторингови доклада в областта на правосъдието и вътрешния ред, за да преосмисли ветото, което налага в момента.

Преди срещата в Брюксел българският премиер Бойко Борисов заяви: Темата "Шенген" за мен е приключила, България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС".

Oще: промени  пътен инцидент  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.