Възможно най-малкият процент, който "Булгаргаз" може да си позволи за поскъпване на природния газ от 1 юли, е 23%, заяви изпълнителният директор на държавната компания Димитър Гогов | webcafe.bg
newscafe

"Булгаргаз" иска с поне 23% по-скъп газ

Webcafe.bg
07.06.2010, 18:57 (обновена 07.06.2010, 21:02)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

България ще има да чака газ от "Набуко" - дотогава е обречена на енергийна зависимост от Русия

Три седмици преди държавният регулатор да вземе решение с колко да поскъпне природният газ от 1 юли, от "Булгаргаз" обявиха шокиращата си "оферта" - минимум 23%. А ДКЕВР обяви за не повече от 15%. 

Ако се приеме искането на "Булгаргаз" цените на топлоенергията от 1 юли ще се вдигнат със 17 на сто до 35% за различните топлофикации.

Възможно най-малкият процент, който "Булгаргаз" може да си позволи за поскъпване на природния газ от 1 юли, е 23%. Ако дружеството работи без нормативно определената печалба, която е до 2%, поскъпването може да се сведе под 21 на сто. Това обаче днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който поясни, че вариантът с 21% ще влоши още състоянието на "Булгаргаз", който до края на май отчита счетоводна загуба от 50 млн. лева.

На 10 юни "Булгаргаз" внася в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) искането си за цените през третото тримесечие на годината.

Ако продължи сривът на еврото спрямо долара, е възможно поскъпването да е и по-нагоре, прогнозира Гогов. "Булгаргаз" плаща за руския нефт и газ - единствената му алтернатива, в щатска валута.

"Това е, което може да се изстиска от портокала "Булгаргаз", заяви Гогов. По думите му "Булгаргаз"ще "избуши", тъй като вече второ тримесечие плаща синьото гориво по високи цени, а продава на вътрешния пазар на по-ниски от тях. В резултат "Булгаргаз" има "недовзети" близо 70 млн. лева само за първото полугодие.

За април "Булгаргаз" поиска 26% поскъпване, ДКЕВР разреши 10.8 на сто, а икономическият министър Трайчо Трайков нареди повишението да спре на 6%.

Гогов обясни, че в момента разликата я поема "Булгаргаз" и това е стопило 100 млн. лева от паричните  резерви на компанията, но няма дълго да се издържи. Ако и топлофикациите не ни дължаха над 45 млн. лв. общо, нямаше да съм така угрижен, коментира изпълнителният директор.

Той посочи, че дружеството няма да си иска недовзетите приходи, както и няма да купува количества за газохранилището в Чирен, за да не се товари допълнително цената на природния газ.

Прогнозното потребление само за директна консумация на индустрията, топлофикациите и бита за юли-септември е 405 млн. куб. м, от 1 юли спираме да нагнетяваме газ в "Чирен", каза Гогов.

В хранилището ще има 400 млн. куб. м - необходимият минимум за вътрешното потребление и няма да се прави миналогодишната грешка на свръхзапасяване в "Чирен" след януарската газова криза, когато Русия спря транзита през Украйна.

Oще: булгаргаз  газ  димитър гогов  дкевр  долар  евро  загуба  печалба 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани