Властта извади 27 милиона, за да доплати на болниците за септември | webcafe.bg
newscafe

Властта намери 27 милиона за болниците за септември

Webcafe.bg
31.10.2013, 10:43 (обновена 31.10.2013, 17:30)
НЗОК

По сметките на НЗОК няма пукнат лев

От страх да не избухне още един фронт на протести - сред лекарите, властта намери 27 милиона лева, за да се разплати на сто процента с болниците за септември. В момента те са получили 80% от дължимите средства.

Само преди ден премиерът Пламен Орешарски обеща да намери тези пари, но в сутрешно участие по БНТ управителят на НЗОК Румяна Тодорова обяви, че пари няма. Няколко часа по-късно министърът на финансите обяви гръмката "новина" за намерените пари, оплитайки се, че за ноември и декември ще бъдат заделени 30 млн. лева.

Вариантът, който беше обявен по-рано е, че за последните два месеца на годината болниците ще получават по 80 на сто от дължимото, а недостигащите средства ще им бъдат изплатени догодина.

Чобанов не уточни откъде са дошли парите, но подчерта, че "не е добре да противопоставяме плащанията за болниците и тези за коледни добавки на пенсионерите".

Той отново повтори тезата на управляващите, че парите на НЗОК са свършили, защото бюджетът е бил разчетен за 10 месеца.

На нула

За първи път НЗОК не разполага с никакви резерви и средства, всичките й сметки са на нула. Това часове по-рано обяви по БНТ управителят на касата д-р Румяна Тодорова, според която държавата няма откъде да извади 27 милиона лева - поне на този етап.

За останалите два месеца до края на 2013-а болниците ще получат на 80% необходимите им средства, а останалите 104 милиона ще им бъдат доизплатени през 2014 г.

Според анализите на НАП, близо 1 милион българи не се осигуряват. Около 400 000 от тях не могат да си внесат вноските, а други 200-250 000 имат средства, но не желаят да се осигуряват.

"По закон, работата на касата е да разпределя, на друг е работата да я пълни. Не може да има разходи, ако няма достатъчно приходи - нещо, което наблюдаваме в момента. Така че акцентът следващата година ще бъде насочен към приходната част - максимално събиране на вноските, и то върху реална база, а не към ограничаването на разходите", заяви Тодорова.

Управителят на касата заяви, че болниците, отказали да преправят фактурите си за 80% от извършените от тях дейности, са само пет в страната, сред тях и "Пирогов". "Водим разговори с ръководителите на тези заведения, мисля, че ще се постигне консенсус... В проектозакона за бюджета на касата за догодина има изричен текст, че останалите 20% ще бъдат изплатени с бюджета за 2014 г., така че касата гарантира тези пари, които не е могла да изплати тази година, че болниците ще си ги получат", увери Тодорова.

"Спрели сме всички други плащания. НЗОК има доста ангажименти към поддръжка на информационна система. Представете си какво ще се случи, ако там настъпи срив, тогава нищо няма да работи. Всичко, което сме могли да икономисаме, сме го насочили към болниците.

Нека да припомним за онези 1.5 милиарда, изчезнали от бюджета на НЗОК (вноските, които бяха иззети по време на управлението на ГЕРБ с решение на министъра на финансите Симеон Дянков - бел.р.). Поне от председателя на Българския лекарски съюз, когато подписаха споразумението през 2010 г. разбирам, че е имало обещания тези пари да се ползват за друго и постепенно да се върнат на НЗОК. Вече е краят на 2013 г. и това не се е случило все още", уточни Тодорова.

По думите й не е ясно за какво са били похарчени тези 1.5 млрд. лева. "Чува се, че били дадени за пенсии, но това са само приказки. Нека някой да излезе и да каже за какво бяха употребени нашите здравни вноски. Контролът, който е в НЗОК на практика не е контрол.

НЗОК само плаща в момента: някои й казва какви лекарства да купува, други й казват колко да купува, трети й реимбурсира парите, четвърти й взема парите. Това е в момента. Нека обществото да е ангажирано към НЗОК, нека да ни помага. Да се вземат мерки от властимащите за изтичането на пари, за лекарствената политика и т.н.", призова Румяна Тодорова.

Oще: болници  здравни вноски  нап  нзок  пламен орешаски  румяна тодорова  средства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 12:23

1 Dimitar | 31.10.201311:23

От няколко дни се чудя, тоя 1 млд. заем дето го взеха преди 1-2 месеца за какво отиде, защо нито 1 журналист не попита управляващите за това. Забравиха ли или ...? А и Чубанов не взе ли от някакви германски банки 350 мил. някакъв друг заем пак наскоро или пак се бъркам .... Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани