Пловдив е българският избор за Европейска столица на културата 2019 | webcafe.bg
newscafe

Пловдив е избран за Европейска столица на културата 2019

Webcafe.bg
05.09.2014, 17:50 (обновена 05.09.2014, 20:12)
пловдив

През октомври ще бъде избран и италианският град, с който Пловдив ще дели титлата "Европейска столица на културата 2019"

Пловдив е българският град, предложен за Европейска столица на културата 2019.
В продължение на седмица журито, съставено от европейски и български експерти, посети четирите града, които стигнаха до последния етап от конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 - София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Журито с председател Стийв Грийн избра Пловдив като град, подготвил най-добра програма за 2019 година. Според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Победата на Пловдив прозвуча на официална церемония в Министерството на културата - с много сълзи и радост от екипа на града на тепетата, който обеща да направи всичко по своите сили, за да защити престижната титла.

„Очаквахме го, но нервите ни бяха на 100% опънати до последния момент. Вярвахме, че ние ще спечелим и сега остава достойно да защитим тази титла. За нас предстои усилена работа, която ще свършим заедно, какъвто е и девизът на кандидатурата на Пловдив", коментира след победата директорът на фондация „Пловдив 2019" Валери Чорленски.

Кметът Иван Тотев призна откровено: "Щях да умра".

Основните принципи, по които протече оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Освен това програмата трябва да е изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

Пловдив започна ударно работа по проекта „Градски мечти", в който действащи автори ще преобразяват изоставените сгради в града в паралелен град на изкуството - екипи от граждани, артисти, архитекти и бизнес организации ще работят върху устойчивата промяна на тези пространства.

Две от тях ще бъдат открити за предстоящата Нощ на музеите - eXAF и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще бъде поместена аудио-визуална интерактивна инсталация на едноименния колектив.

Нов облик - и две нива ще има централната градска част при площадите при Пощата и Джумаята. Реконструкция започна на Градската градина, Капана се превръща в квартал на творческите индустрии, а тази година за първи път Пловдив прие фестивалите One Design, One Architecture и One Dance Week.

Титлата Европейска столица на културата 2019 Пловдив ще си подели с град в Италия. Там претенденти са Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, но кой от тях ще бъде избран, ще стане ясно през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата „Европейска столица на културата" през 2019 г.

Oще: варна  велико търново  европа  европейска столица на културата  ес  култура  пловдив  софия  столица на културата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани