Гейовете да не се отклоняват | webcafe.bg
newscafe

Гейовете да не се отклоняват от шествието

Webcafe.bg
17.06.2011, 17:24 (обновена 18.06.2011, 10:46)
гей парад

Снимка: © Getty Images

По данни на "Амнести интернешънъл" хомосексуалността продължава да е извън закона в 76 държави.

Днешното гей шествие "София Прайд" ще премине при засилени мерки за сигурност, като ще бъде пазенo от стотици полицаи и частни охранители.

Шествето ще започне от Моста на влюбените до НДК от 16 ч. От съображения за сигурност организаторите са осигурили подсилена охрана и съветват преди и след края на шествието участниците да не показват аксесоари с дъгата - символ на прайда, да не провокират и да не отговарят на провокации на хора извън шествието, както и да не го напускат преди официалния му край.

През цялото време на разположение при възникнал проблем или въпрос ще има доброволци с тениски с надпис Staff, които ще помагат за тяхното разрешаване.

Органите на реда няма да допускат в редиците на шествието лица, носещи чадъри или какъвто и да било вид оръжие, запалими течности, взривоопасни материали или стъклени бутилки.

"София Прайд" е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, обявиха организаторите от Фондация "София Прайд", които очакват над 1000 участници.

"Прайдът не е демонстрация на сексуалност. Прайдът е елемент от борбата за това всяка сексуалност да може да бъде безпроблемно изразявана. Прайдът е видимата част от битката хора да не бъдат убивани, бити, обиждани, подигравани, уволнявани, гонени от вкъщи, мачкани заради това кого обичат.

Прайдът е позиция срещу това омразата, насилието и неприемането да бъдат норма", заявява представителят на организаторите Яна Бюрер Тавание. Тя напомня, че според изследване на Агенцията за равни права на ЕС (FRA) България е една от държавите с най-много хомофобия.

Гей шествието у нас съвпадна с приетата вчера от Съвета на ООН за правата на човека резолюция за насърчаване на равенството на хората независимо от сексуалната им ориентация.

Резолюцията бе подкрепена от 23 гласа, 19 бяха против, а трима се въздържаха.

Внесеният от Южна Африка текст бе определен като исторически от неправителствени организации за защита на правата на гейовете и лесбийките. Той породи бурни дебати сред африканските страни в съвета, някои от които бяха против приемането на текста.

В резолюцията се заявява, че "всички човешки същества са родени свободни и равни по отношение на тяхното достойнство и техните права и всеки трябва да може да се ползва от всичките си права и свободи без никакво разграничение".

В резолюцията се иска да бъде направено проучване за дискриминационните закони и проявите на насилие срещу хора заради сексуалната им ориентация и принадлежност.

По данни на "Амнести интернешънъл" хомосексуалността продължава да е извън закона в 76 държави.

Oще: гей  парад  хомосексуалност  хомофобия  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 18.06.201113:01

Мисля си, че прекалено много внимание се обръща на една сравнително малка група хора. Разбира се, че трябва да проявяваме разбиране, но това не означава и да се вживяваме толкова много в проблемите, които им създава тяхната сексуална ориентация.
Има много други и по-големи групи хора, които не са така активни и гръмогласни, като хомосексуалните, те трябва да бъдат в центъра на общественото внимание, Техните проблеми са несравнимо по-сериозни, защото са свързани с тяхното трудно ежедневие и дори оцеляване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

1 Астролог | 18.06.201111:33

"Прайдът е елемент от борбата за това всяка сексуалност да може да бъде безпроблемно изразявана. "
Как да го разбираме това - като искане за рекламно време за гей-порно ли?

или кабинки за хомосексуалисти в парковете - да се ...изразят сексуално?...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани