Властта си пази старите работни места | webcafe.bg
newscafe

Властта си пази старите работни места

Webcafe.bg, по Труд и Vesti.bg
13.08.2013, 10:52 (обновена 13.08.2013, 14:22)
Клетвата на кабинета "Орешарски"

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

Министри и зам.-министри от правителството на Орешарски не смеят да напуснат предните си работни места

Загрижени за съдбата си след края на кабинета „Орешарски", министри и зам.-министри масово се подсигуряват, като към момента се водят в неплатен отпуск на старите си работни места.

Любопитно в случая е, че според Закона за държавния служител, тази практика е напълно излишна - по силата му депутатите, министрите, областните управители и шефовете на агенции и комисии имат правото да се върнат на предишната си длъжност или на равностойна такава в същата администрация.

Няма ги, да предадем нещо?

Проверка на „Труд" установи, че образователният министър д-р Анелия Клисарова се оказва в неплатен отпуск от болницата "Св. Марина" във Варна. Там тя е началник на клиника по нуклеарна медицина.

Земеделският министър Димитър Греков също пази поста си на ректор на Аграрен университет - Пловдив. За и.д. ректор е назначена заместничката му Христина Янчева, а той е в неплатен отпуск. Законът за висшето образование позволява ректорът да бъде сменен или по негово желание, или от общото събрание на висшето училище. Засега Греков не е пожелал да напусне поста, не е насрочвано и събрание.

Заместничката на агроминистъра Валентина Маринова, която преди да влезе в кабинета "Орешарски" бе главен секретар на Агенцията по горите, също е в неплатен отпуск.

Здравният министър д-р Таня Андреева и нейният заместник проф. Чавдар Славов също все още се водят съответно в АГ болница „Шейново" и Александровска.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е в неплатен отпуск като шеф на дирекция "Стратегическо развитие и координация" в Министерския съвет.

Подобна практика има и в министерство на външните работи. Там зам.-министърът Тодор Чуров ще се върне в дипломатическата служба, след като приключи мандатът на правителството. Началникът на кабинета на министър Вигенин - Росен Руфев, ще се завърне на поста си в генерална дирекция "Глобални въпроси", който му се пази.

Любопитна подробност е, че в министерствата на отбраната и на правосъдието има назначени зам.-министри, които са пенсионери. Това са зам. военният министър Иван Иванов и зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов, който беше шеф на съдебната охрана в Пловдив.

Кредити и свързани лица

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е подал заявления за излизане от ръководствата на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания и от Българския медиен съюз, става ясно от неговата декларация за конфликт на интереси. Той посочва, че все още чака решение на двете сдружения.

Синът на издателя Ирена Кръстева не е посочил свързани лица, заради които може да възникне конфликт на интереси.

Сред останалите народни избраници, Цветан Цветанов е вписал 56 538 евро остатък по банков заем, а Волен Сидеров - кредитна карта с таван от 37 991 лв. Лютфи Местан е посочил, че е член на Българската федерация по петанка и Института за изследване на интеграцията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е посочил частни интереси или кредити в декларацията си. Председателят на БСП Сергей Станишев е единственият народен избраник, за когото не са качени никакви документи на сайта на парламента.

Oще: администрация  делян пеевски  конфликт на интереси  неплатен отпуск  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2011, 16:52

1 tufto | 13.08.201311:31

Тц-тц-тц, значи буквално тия утки нищо не правят... никъде... Бесен
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани