С 1045 лева до Москва | webcafe.bg
newscafe

С 1045 лева и 6 стотинки до Москва и обратно

Webcafe.bg
10.10.2013, 12:40 (обновена 11.10.2013, 13:48)
Петър Стоянович

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

Министърът на културата Петър Стоянович отчете командировката си в Украйна, Русия и Молдова пред журналисти

Няма да позволя нито една простотия да остане ненаказана, нито който и да било от Министерството на културата (МК) да си присвои, да приватизира успех, който е общо дело на екипа на МК. С тези думи министърът на културата Петър Стоянович приключи пресконференцията си, на която отчете резултатите от посещенията си в Украйна, Молдова и Русия в края на септември.

На брифинга беше изяснено и колко е струвало горивото за автомобила, с който Петър Стоянович и шефът на кабинета му Гергана Стоянова са пропътували 4378 километра от София до Болград и Киев в Украйна, Москва и Кишинев, столицата на Молдова, заедно с 200 кг книги и материали, които са дарени на българските общности там. И обратно.

За 200 л в България и Румъния са похарчени 460 лева, а в страните от бившия СССР за 366 л гориво са платени 585 лева. Така излиза, че пътуването ми е струвало на данъкоплатеца 1045.6 лева, а не 4000 евро, както изчислиха някои, заяви Стоянович.

Министърът даде пример, че ако книгите са били изпратени като карго, по най-евтината тарифа само тяхното транспортиране е щяло да струва 1200 лева. Стоянович обясни, че е използвал кола за придвижването си до трите точки на визитата, тъй като въздушните връзки са неудобни и е щял да загуби между 4 и 7 дни, освен това цената на билета само за един човек ще е около 3000 лева.

Пред журналистите той представи резултатите от визитата и обеща това да стане практика в министерството при подобни пътувания - както на него, така и на министрите му.

Петър Стоянович заяви, че е изненадан, че пътуването му с кола е предизвикало такова вълнение, но го отдаде на практиката на предишния кабинет да използва самолет за подобни цели.

Той заяви, че с това изявление иска да спре "изключително долнопробното говорене по чужд адрес" от страна на някой, "който явно не иска да приеме, че секторът култура може да се управлява по добър начин или просто няма какво да прави".

Украйна - Болград и Киев

Като част от усилията на държавата да поддържа връзки с българската диаспора Стоянович обясни визитата си в основания през 1821-а Болград, Украйна, в тамошната гимназия "Г. С. Раковски" (открита през 1859 г.) В Болградски район живеят около 40 000 българи. Освен книги, албуми, DVD филми и музикални СD, танцовият състав на гимназията е получил оригинални български носии. Стоянович се е срещнал и с местното ученическо самоуправление, една доста интересна форма на саоморганизация на децата.

Преди да отпътува за Киев, е била обсъдена възможността за размяна на театрални педагози. В столицата на Украйна Стоянович е разговарял с директора на Киевско-Печовската лавра за гостуване на две изложби на православни икони, едната на наши икони от криптата на храма "Александър Невски". Украинската страна прояви интерес да привлече наши реставратори от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), каза Стоянович.

Москва, Русия

В Москва Стоянович се е срещнал с Генералния директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература "М. И. Рудомино" в Москва Екатерина Гениева. Двамата са обсъдили инициативата за издаване на български автори в Русия и реализацията на проекта "Нов български роман", "стартирала по времето на моя предшественик", както посочи Стоянович.

Българската и руската страна си делят разходите по издаването на романите, първите три от които вече са факт и връщат българската книга на българския пазар след близо 30-годишно отсъствие. Догодина, когато Русия чества 200 години на един от великите си поети - Лермонтов, предстои съвместно издание на български и руски език, на стиховете му, което ще бъде представено на премиери в София и Москва.

Стоянович и Гениева са дискутирали и възможността за обучение на преводачи чрез създаване на преводаческа школа и организирането на съвместни семинари. С министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински е било обсъдено да има гостувания на разменни начала на спектакли на Болшой театър и нашата Национална опера. Българският състав би могъл да се представи там с тетралогията на Вагнер. а ние да поканим руски артисти за спектакъла "Борис Годунов" на площада пред храм-паметника "Ал. Невски" в чест на великия Борис Христов.

Петър Стоянович отбеляза, че заслугата за изложбата, състояла се в Москва: "Легендите оживяват. Тракийското злато в България" е първо на посланика ни там Бойко Коцев, на екип от министерството и на шефа на НИМ Божидар Димитров.

В Държавния исторически музей в Москва са били представени общо 317 експоната от седем музея у нас (виж вдясно).

Кишинев

В Молдова, където живеят четвърт милион българи, повечето по селата и в район Тараклия, министърът на културата е имал среща в българския лицей "Васил Левски" в Кишинев.

В този български лицей, в момента има едно сериозно число от хора от друг етнически произход - руснаци, гагаузи, молдовани, които предпочита високото ниво на преподаване на български език, каза Стоянович, който е дарил книги.

Oще: българи  изложба  министерство на културата  министър  молдова  москва  петър стоянович  посещение  пътуване  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани