Кой ще пусне ток в Тетевен | webcafe.bg
newscafe

Кой ще пусне ток в Тетевен

Webcafe.bg
12.01.2012, 11:46 (обновена 12.01.2012, 12:25)
Зима

Снимка: © Стоян Георгиев

В София може и да не е съвсем почистено, но ток има. В община Тетевен и ток няма

Кметът на община Тетевен е изпратил отворено писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, регионалния министър Лиляна Павлова, областния управител на Ловеч Ваня Събчева, ЧЕЗ, пожарната и медии, за да моли за съдействие.

В него той призовава за предприемане на действия и помощ за излизане от тежкото бедствено положение, в което се намират хората в общината, предаде БТА. 

В писмото той припомня, че поради обилния снеговалеж след решение на Общинския кризисен щаб е обявил бедствено положение на територията на община Тетевен от 8 часа на 9 януари до второ нареждане.

До момента изцяло са разчистени основните пътища до 12-те населени места на общината. 

Кметът обаче съобщава, че най-голям проблем е възстановяването на електричеството, което е дейност и задължение на "ЧЕЗ България" ЕАД. Шести ден хора в 13-те населени места на общината са без ток.

На 100 процента електрозахранване няма в селата Рибарица, Черни Вит и Дивчовото. В село Глогово 80 на сто от домакинствата са без електричество. Ток нямат и в отделни квартали на град Тетевен, както и в няколко домакинства в селата Градежница, Малка Желязна, Голям Извор, Васильово, Бабинци, Галата, Български Извор, Гложене.

По думите му в писмото въпреки задължението, което има дружеството, до настоящия момент няма информация за предприет план за действие и срокове за отстраняване на авариите. Затова той настоява за бързата намеса и съдействие от страна на държавните институции, за да бъде възстановен нормалният живот и да бъде предотвратена опасността за живота и здравето на населението на общината.

Хората са осигурени с хляб и хранителни продукти от първа необходимост, но училищата и детските градини са затворени вече трети ден, а смущения има и в телефонните връзки.

Жителите на село Черни Вит разказаха пред БНТ, че снегопочистващите машини са минавали с вдигнати гребла. "Организацията за почистване беше много слаба. Ако бяха минали още в петък през нощта да изчистят, нямаше да стане така", заяви Валентина Симеонова. Много от местните започнали сами да разчистват улиците.

"Мобилизирах частни фирми, които да се опитат да почистят. Един трактор преди малко закъса и се отказахме," разказва пък кметът на селото Цветослава Христова.

Oще: бедствие  зима  пътища  сняг  тетевен  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани