Три четвърти от костинбродските бюлетини били годни | webcafe.bg
newscafe

3/4 от бюлетините в Костинброд били годни

Webcafe.bg
27.06.2013, 12:38 (обновена 27.06.2013, 12:56)
Борислав Сарафов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Зам.-главният прокурор се похвали, че заедно с колегите си са нацелили бройката годни бюлетини в "Мултипринт" още в началото на скандала

351 075 от намерените 475 417 бюлетини в печатницата в Костинброд в деня за размисъл са били годни за гласуване, съобщи на пресконференция в прокуратурата заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от „24 часа".

„Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя", похвали се Сарафов, докато представяше резултатите от експертизата по случая и подчерта, че всяка бюлетина е минала през ръцете на подчинените му.

„Откритите годни бюлетини трябваше да бъдат изолирани от каквато и да е възможност за участие в изборния процес на 12 май. Останалите са били скъсани, смачкани, негодни. Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак", каза още Сарафов.

"Имало е бюлетини за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина", допълни той.

По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания и четири компютърно технически експертизи, две от които са готови. За момента делото се води срещу неизвестен извършител, като от ВКП посочиха, че това ще се промени в момента, в който бъдат събрани доказателства за повдигане на обвинение.

Не сме се снишили

Зам.-главният прокурор посочи, че образно казано „не изчакват и да се ослушват" докато нещата в държавата се успокоят. „Проверяват се оперативните дела и ще се извадят най-ликвидните, по които ще започнат наказателни производства", каза Сарафов.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев на свой ред коментира, че агенцията работи много добре с инструментариума си.

Oще: борислав сарафов  бюлетини  ден за размисъл  мултипринт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

4 Зелен Бетон | 28.06.201305:02

По повод на тези бюлетини има едно-единствено адекватно (и задължително) действие: да се повдигне на Мая Манолова и Николай Бареков обвинение за умишлена манипулация на общественото мнение в национален мащаб, целяща да създаде масова психоза и да деформира изборните резултати в полза на сега управляващия конгломерат от политически субекти. И прокуратурата да се заеме да изясни кой е поръчителят на манипулацията, вместо да се занимава с глупости.

Междувременно трябва да се публикуват не някакви числа (които сами по себе си не означават нищо съществено), а едно обикновено експертно заключение на специалисти по полиграфия. За да стане окончателно ясно, че присъствието на тези бюлетини в склада на печатницата, при това точно така съхранявани на палети, обвити във фолио и надписани, е напълно в реда на нещата – и означава единствено, че в тази печатница има ред и се спазва технологична дисциплина. И да се престане с опитите престъпната предизборна манипулация да се продължава.

Ще е полезно и да се изясни (и оповести) точната последователност във времето на постъпването на сигнала и действията на ДАНС, полицията и прокуратурата. Да се разсее неяснотата в това отношение е много по-важно, отколкото да се описва колко „броя експертизи“ били направени. Вярваме, че са работили; въпросът е какво са свършили.

А зам.-главният прокурор би следвало да се въздържа от хвалби как „всяка бюлетина била минала през ръцете на подчинените му“ – защото това е пълно малоумие и означава дразнеща некомпетентност и разхищение на държавни средства и работно време на държавни служители.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.10.2010, 17:23

3 garga | 27.06.201316:58

и сега като са годни какво става ? колкото са годни за едните, толкова и за другите. освен че са си изтъркали пръстчетата от броене друго невероятно разкритие маи не се очертава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 17:02

2 Lilyan | 27.06.201314:26

Уебкафето,
не били годни, а са годни /за бюлетините става въпров/. Съмнявате ли се във верността на изнесеното от прокуратулата? "Били" се казва когато Сульо казва за Пульо нещо, което никой със сигурност не знае. Случаят не е такъв.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2012, 14:00

1 Nikolay Filimonov | 27.06.201313:35

Големики полемики относно тези бюлетини... В крайна сметка това са просто едни хартийки без никаква стойност, без маркировка или воден знак... Те стават ценни едва след като им се постави печат...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани