След американския посланик и началникът на отбраната постави отново покупката на изтребители на дневен ред | webcafe.bg
newscafe

Пак тръгва лобиране - да пазаруваме изтребители

Webcafe.bg
17.03.2010, 18:35 (обновена 17.03.2010, 18:57)
Грипен изстребител

Като основни продавачи на изтребители у нас се спрягат американската "Локхийд Мартин" и шведската "Грипен" самолетът на снимката е нейно производство)

В разгара на кризата и нямането на пари, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обяви днес, че България трябва да закупи нови многоцелеви изтребители, а не "втора ръка" - независимо от големите разходи.

В първата си публична изява у нас - на 12 февруари в лекция пред Атлантическия клуб, новият американски посланик Джеймс Уорлик също засегна темата. Той заяви, че ще поговори с българските власти "дали правителството има нужда да закупи самолети и какви ще са те".  Коментарът му беше в отговор на въпрос на бившия външен министър от кабинета Сакскобургготски Соломон Паси.

Закупуването на изтребители беше обявен като приоритетен проект за модернизацията на армията именно по време на кабинета Сакскобургготски, но заради огромните разходи и лобиране от различни страни процедурата все не може да стартира. Бившият военен министър в кабинета на тройната коалиция Веселин Близнаков беше прогнозирал, че процедурата може да стартира не по-рано от 2011 г.

Като аргумент за сделката, която ще надмине 1 млрд. долара, ген. Симеонов съобщи, че през 2012 г. изтича ресурсът на изтребителите МиГ-21, които са въоръжение в авиобазата "Граф Игнатиево" и с които се дават денонощни дежурства по линия на НАТО.

Едва ли България ще успее да закупи многоцелеви изтребители до 2012 г. След като процедурата стартира, трябва да бъде избрана фирма доставчик, а за това минават години. След като контрактът бъде подписан, трябва още време, докато бъдат доставени първите машини.

"Дотогава Военновъздушните сили трябва да има нови целеви изтребители, които заедно с МиГ-29 да поемат въздушната охрана", заяви Симеонов пред БТА. Той отбеляза, че в плана за развитие на ВВС до 2015 г. е заложено закупуването на нови бойни самолети, но предвид икономическата ситуация очаква да има различни решения.

В момента държавата е в патова ситуация и Министерството на отбраната е принудено да отказва доставка на военна техника, която е договорирана, тъй като няма как да я плати. Извън това всички офсетни програми, договорени по сделките, се бавят и почти не се изпълняват.

Към проекта за закупуване на изтребители проявяват интерес много производители, които предлагат различни оферти, включително и "на старо". България може да избира сред шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС, американските F-16, френските „Рафал" и други.

"Проблемът е отворен, но процедурата за закупуването на самолетите може да започне, едва след като се вземе политическото решение какъв тип самолет ще бъде и дали нов, или втора употреба," посочи Симеонов.

Началникът на щаба е подчинен по закон на президента. Именно заради промените в закона за отбраната, които изземваха това правомощие на държавния глава, президентът Георги Първанов наложи вето на закона, а "грешката" беше поправена и правомощието възстановено.

Симеонов и началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов посетиха Трета изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево по повод 59-годишнината й.

Oще: ген. симеон симеонов  изтребители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани