Класическата гимназия е в принудителна ваканция до вторник | webcafe.bg
newscafe

НГДЕК в принудителна ваканция до вторник

Webcafe.bg
19.09.2014, 17:39 (обновена 19.09.2014, 17:44)
нгдек

Снимка: © В.Е.

Това е сградата на 13-о ОУ до Женския пазар, в която се помещава Класическата гимназия

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София няма разрешение да започне учебната година, предаде БНР. Преди ден Столичната регионална здравна инспекция е установила, че сградата до Женския пазар, в която в момента се помещава гимназията, не е годна за провеждането на учебни занятия. Има довършителни дейности по покрива на сградата, както и на четвъртия етаж.

Гимназията беше преместена от сградата си в квартал "Модерно предградие" в сградата до Женския пазар миналата есен, когато учебната година започна със закъснение заради забавяне в ремонти дейности и с това предизвика протести на родителите. Част от тях, заедно с директорката на гимназията Мариела Папазова, настояха гимназията да остане в центъра на столицата.

За училището отговаря Министерство на културата. Зам.-министърът на културата Боил Банов заяви, че учениците от гимназията ще останат в принудителна ваканция до 23 септември включително. В сградата до Женския пазар беше направен цялостен ремонт на покрива за 200 000 лева, но той все пак пропуска вода на три места и в момента тече нов ремонт.

Ако във вторник сградата все още не е готова, учениците вероятно ще бъдат върнати в сградата в „Модерно предградие", която според група родители е опасна, заради наличието на азбестови плоскости. Тя беше обновена с европейско финансиране на стойност над 2 милиона лева.

Част от учениците и преподавателите искаха училището да остане в сградата до Женския пазар, защото е на централно място - в близост до министерства, институции и Софийския университет. Според други пък обновената сграда на улица "Баба" в "Модерно предградие" ще предостави по-добри условия. Те дори излязоха на мирен протест пред училището през ноември миналата година с искане то да се върне в старата си сграда.

Oще: гимназия  класическа гимназия  модерно предградие  нгдек  образование  ремонт  учебна година  училище  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани