Пирогов и ИСУЛ ще помагат на Спешна помощ | webcafe.bg
newscafe

Пирогов и ИСУЛ ще помагат на Спешна помощ

Webcafe.bg
02.06.2014, 16:49 (обновена 02.06.2014, 16:56)
Таня Андреева

В София трябва да има 15-20 линейки, а сега работят само 11

Екипи от ИСУЛ и Пирогов ще бъдат командировани, за да помагат в Спешна помощ в София на хонорар, а на територията на Столична община трябва да има между 15 и 20 екипа за неотложна помощ. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Таня Андреева по време на брифинг.

Ще се търси съдействие и от Столична община. Според Андреева, ако Общината се включи, може да има и много повече екипи. Тя посочи, че София има няколко филиала на Спешна помощ, на които също може да има стоянки, от които да тръгват линейки.

Тя посочи още, че в част от ДКЦ (Диагностично-консултативните центрове) има кабинети за неотложна помощ, но те не работят.

„Колегите от Спешна помощ са прави - те поемат цялата дейност след 19.00 часа. Това за мен беше новост. Очевидно системата се разпада на много нива. Не сме загубили всичко възможно. Процесът от създаване на идеята до гласуване в парламента е доста по-дълъг, отколкото на нас ни се иска", каза Андреева.

От думите й стана ясно, че в министерството не знаят колко са заплатите, колко линейки работят, който души са на щат. При проверка се оказва, че има служители, които не работят.„Поеха като ангажимент при 7000 щата в спешната помощ, незаетите са 400. Една четвърт са в София. За мен е необяснимо, че в столицата има толкова незаети места. В страната има центрове, в които няма нито едно свободно място", каза Андреева

Тя посочи, че увеличаването на заплатите в сектора не е решение само на министъра, а се взима в рамките на бюджетната година.

„Това, което касае цялата страна е нормативната уредба. Ще отговарям само за собствените си грехове. До края на юни ще бъде разгледана цялата нормативна уредба, заедно с колегите от Български лекарски съюз, за да видим какви промени трябва да бъдат направени", посочи Андреева.

За временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна помощ, тя назначи досегашния заместник-директор д-р Александър Златанов. Заради проблемите в Спешна помощ беше уволнен досегашният шеф д-р Георги Гелев.

Oще: здраве  здравеопазване  исул  линейки  медицина  пирогов  спешна помощ  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани