Лекарски иск срещу държавата за дискриминация | webcafe.bg
newscafe

Лекарски иск срещу държавата за дискриминация

Webcafe.bg
08.04.2014, 12:18 (обновена 08.04.2014, 12:45)
лекари в операция

Лекарите заплашиха с протест на 15 май, ако не се намерят пари за здравеопазването

Българският лекарски съюз заведе иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация заради покриването с пари от бюджета на здравните вноски на осем социални групи - учащите до 26-годишна възраст, хората на социални помощи, задържаните под стража, лишените от свобода и очакващите бежански статут и други.

Здравните вноски на тези групи не се плащат в пълен размер, а само наполовина върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Ставката се фискира в бюджета на НЗОЩ, като за тази година възлиза на 8% от месечния доход, но за държавно осигурените е 4%.

„Тоест, осем категории са осигурени на половина и сред тях са всички непълнолетни, всички, които учат редовно и не са навършили 26-годишна възраст, всички, лишени от свобода, както и лицата, на които предстои предоставянето на статут на бежанец или на правото на убежище", обяви председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Той е убеден, че дори държавата да осигурява в пълен размер само учащите, това ще е достатъчно, за да се компенсира дефицитът в Здравната каса. При осигуряване на пълния размер на всички вноски, Здравната каса ще събира допълнително по около 350 млн. лв. на година, изчислиха от съюза.

Лекарите настояват Комисията за защита от дискриминацията да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито внасят всички останали работещи и работодатели.

Съсловната организация на лекарите твърди, че по този начин държавата дискриминира тези, които не осигурява в пълен размер, защото им предоставя занижено здравно обслужване. Освен това, създават се предпоставки за недостиг на финансови средства в Здравната каса.

Миналата седмица лекарите предупредиха, че ще излязат на протест на 15 май, защото се очертава недостиг на 250 млн. лв. в Здравната каса. Очаква се докторите да бъдат подкрепени от медсестри, акушерки, лаборантки, фармацевти и синдикати, в исканията им под мотото: „Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари".

Oще: български лекарски съюз  дискриминация  здравни вноски  комисия за защита от дискриминацията  лекари  нзок  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2014, 18:32

1 alex55 | 08.04.201418:37

Вноската трябва да бъде не върху минималния, а върху средния осигорителен доход. В момента хората които си плащат осигуровките внасят средно по 60 лв. месечно, а държавата внася 20 за сметка на тези които тя осигурява.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани